Френската икономика се разшири за пето поредно тримесечие, изпращайки най-добрата си пълна година от 2011 г. насам - тенденция, която се съчета перфектно с глобалния възход за укрепване на доверието и инвестициите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараства с 0.6% през трите месеца до декември, в съответствие със средната прогноза на икономистите. Капиталовите инвестиции се повишават с 1.1%, разходите на домакинствата се увеличават с 0.3%, а нетната търговия също допринася за растежа.

Възстановяването на икономическото състояние на Франция идва след години на бавно разширяване и е подкрепено от икономическите реформи на президента Макрон, както и съкращенията на данъците върху бизнеса, въведени от предишните управляващи.

Какви реформи в икономиката обеща Макрон?

Какви реформи в икономиката обеща Макрон?

Новият президент иска да намали дефицита и безработицата, но може да бъде посрещнат с протести

То съвпада с общия подем в цялата еврозона, като растежът на 19-те държави от валутния съюз е най-добрият за последното десетилетие.

"Поредното тримесечие със силен растеж на БВП помогна на френската икономика да се излекува почти напълно от кризата с еврото. Щом тази циклична щета да бъде поправена, Франция може да продължи да се възползва от повишените темпове на разширяване, тъй като реформите на пазара на труда на президента Еманюел Макрон увеличават потенциалния размер на продукцията", казват Дейвид Пауъл и Джейми Мъри от Bloomberg Economics.

Растежът за годината е 1.9% - най-бързият от 2011 г. насам и далеч над средната стойност от 0.8%, отчетена през 10-те години до 2016 г.

Франция е осъдена да плати €10 милиарда на големи компании

Франция е осъдена да плати €10 милиарда на големи компании

Държавата е събирала неправомерни данъци

Но Франция вероятно отново изостанава от разширяването на еврозоната през миналата година, както се случва от 2014 г. насам. Консенсусната оценка на Bloomberg е за 2.4% ръст на валутния блок.

Въпреки това, разликата се свива и Barclays прогнозира, че тя ще намалее още през 2018 г., тъй като Франция се възползва от по-високите разходи на домакинствата и инвестициите.

"Необходими са повече реформи за справяне с дългогодишния проблем, свързан с конкурентоспособността, както и с публичните финанси", заявиха миналата седмица икономистите на Barclays Франсоа Кабо и Филип Гюден, които повишиха прогнозата си за растеж за 2018 г. до 2.4%. Но те отбелязаха, че администрацията има "пакет от мерки за реформи".

При Макрон Франция ще намалява данъци, а няма да въвежда нови

При Макрон Франция ще намалява данъци, а няма да въвежда нови

Париж разчита на растеж и фискални реформи, за да намали дефицита

Правителството на Макрон работи с профсъюзите и бизнес организациите, за да преработи системата за обучение на работещите във Франция и през идните месеци ще премине към обезщетенията за безработица.

Финансовият министър Бруно Льо Мер подготвя основен закон за икономиката през пролетта, който има за цел по-нататъшно разхлабване на ограниченията върху бизнеса, както и увеличаване на плановете за разпределяне на печалбата сред служителите.

Льо Мер отбелязва, че икономическото разширяване през 2017 г. е широкообхватно, включително в износа и инвестициите, както и при потребителските разходи, и прогнозира, че инерцията ще продължи и тази година.

"Това е резултат от връщането на доверието на домакинствата и предприемачите след избирането на президента и изпълнението на реформите, както и положителната международна среда. Последните данни показват, че тази тенденция трябва да продължи през 2018 г.", заяви министърът в изявление.