Следващия месец се исторически рекорд на терминала за втечнен природен газ на гръцкото островче Ревитуса, в близост до столицата Атина, пише в. "Катимерини".

30% от целия капацитет на очакваните доставки са за България спроед изчисленията на изданието, позовавайки се на оператора на терминала. По-малки количества са предназначени за румънския пазар.

През юни на всеки два дни ще пристигат танкерите с втечнен природен газ. Предвидените танкери вече са 14, като преди това са били предвидени 7. 

Увеличеният трафик на терминала за втечнен газ в Ревитуса ще продължи и през следващите месеци, отбелязва гръцкото издание. Причината - очаква се да нарасне вътрешното търсене в Гърция, а износът за България ще продължи.

До юли трябва да бъде добавен още един плаващ резервоар за съхранение в Ревитуса, който ще увеличи капацитета на терминала със 150 хиляди кубични метра втечнен природен газ. Този ход е необходим по отнощение на енергийната сигурност на Гърция в случай на пълно прекъсване на доставките на руски газ.