Очевидно "Газпром" очаква идващата зима да бъде много студена и особено добра за компанията от финансова гледна точка. Това пишат руските медии, цитирайки заместник-председателя на УС на руския гигант - Виталий Маркелов. Пред репортери в кулоарите на Международния газов форум в Санкт Петербург бизнесменът заяви, че очаква точно това да се случи.

"Хубава зима, студена зима. Ще бъде истински добра зима за "Газпром", каза той.

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

Цената на газа в Европа отново се доближава до психологическата граница от 1000 долара

Тази седмица предстоящата зима беше коментирана от още един ръководител в компанията - Сергей Густов. Той сподели очакванията си, че в Русия се очаква много студено и снежно време и че доставките именно за вътрешния пазар ще бъдат приоритет за компанията.

От "Газпром" съобщиха, че по предварителни данни износът на газ за страни извън ОНД (Общност на независимите държави) се е увеличил с 15,3% за периода януари-септември. Това е вторият по големина показател за 9 месеца в цялата история на доставките. Първият е бил през 2018-а година.

През септември прессекретарят на Кремъл и говорител на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, зайви, че "Газпром" е в пълна готовност да изнася повече природен газ за Европа. В същото време той подчерта, че Русия смята за "пропаганда със знак минус" искането на САЩ компанията да увеличи изпомпването на газ през Украйна. Колкото до цената, тя била пазарна и ще продължи да бъде такава.

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"

След като цените на газа в Европа счупиха всички възможни рекорди и се увеличиха с над 250% тази година, Европейският съюз обвини руския гигант, че умишлено не увеличава доставките за Стария континент и че манипулира пазара. Десетки евродепутати дори призоваха за разследване. В Германия кандидатът за канцлер от партията на Зелените - Аналена Бербок, остро разкритикува Русия и в частност президента Путин, свързвайки значителното покачване на цените на газа с проекта "Северен поток 2".