Германия тихо се подготвя за евентуално внезапно спиране на доставките на газ от Русия с пакет за "спешни" случаи. Това може да значи и контрол от страната на властите над някои компании. Това пише Reuters, позовавайки се на свои източници.

Германия разчита на Русия за 55% от вноса си на газ миналата година. Берлин обаче е подложен на натиск да прекрати бизнес отношения, които според критиците помагат за финансирането на руската война в Украйна.

Страната даде заявка, че иска да се откаже от руските доставки, но се очаква голяма степен да разчита на Москва за на газ до средата на 2024 г. Все още не е ясно дали ще има рязко спиране на доставките на газ. Опасенията за това, че Русия може да прекъсне притока на газ едностранно обаче нарастват с всеки ден.

Подробности за това как ще се изпълни планът на Германия при евентуално спиране на газа, все още няма. Знае се, че правителството ще подкрепи отпускането на допълнителни заеми и гаранции за подкрепа на енергийните фирми, като им помогне да се справят с растящите цени, и би могло да "вземе под крилото си" засегнати компании, като рафинерии, според източниците.

Европа ще търси газ от Африка

Европа ще търси газ от Африка

ЕС планира да увеличи вноса на втечнен природен газ с 10 млрд куб.м. от други доставчици

Според изявление на германското министерство на икономиката и на вицеканцлера Роберт Хабек през последните седмици страната е положила "интензивни усилия", за да намали използването на руска енергия.

Миналия месец Берлин одобри правна промяна, която позволява поемане на контрола върху енергийните компании като последна инстанция. Обсъжда се как това може да се случи на практика, като например да се поеме контрола над рафинерията PCK в град Швед, управлявана от руската Роснефт.

Според един от източниците на Reuters национализацията на енергийните компании е вариант, който се обмисля, но ще трябва да се прецени внимателно и бъдещи евентуални действия да бъдат оправдани с цел осигуряване на енергийни доставки, а не за наказание на Русия.

Страна може да вземе дялове и в други компании. Това няма да е прецедент. През 2018 г. Германия предприе подобен ход, когато държавната банка за развитие KfW купи 20% от оператора на енергийна мрежа 50Hertz, за да отхвърли оферта от китайската държавна мрежа.

Какво може да се направи при кризата с природния газ у нас

Какво може да се направи при кризата с природния газ у нас

Цените на международните пазари за газ ще се вдигат, смята Боян Рашев

Освен това се обмислят и варианти дали потребителите и бизнеса да са с приоритет при случай на спиране на газа. Регулаторът обмисля дали да даде приоритет на индустрията пред домакинствата, което би било обрат в сегашната политика, при която първо бизнесът ще бъде прекъснат, заради недостиг на енергия.

Руската "Газпром" спря износа на газ за Полша и България миналия месец.