Германия става по-склонна да разхлаби портмонето си и да отпусне средства за инвестиции най-накрая.

Финансовият министър Олаф Шолц е заделил повече от 150 милиарда евро (170 милиарда долара) за инфраструктура, образование, жилища и цифрови технологии през следващите четири години. Насърчаването на инфраструктурата помага на строителството, което нараства с годишен темп от над 3% през втората половина на 2018 г. В същото време, промените във вноските за социално осигуряване и данъчното облагане поставят повече пари в джобовете на потребителите, което трябва да подпомогне на вътрешното търсене, пише Bloomberg.

"Бавно, но сигурно, Германия оказва тласък на правителствените разходи, който се очаква от много години," казва Холгер Шмидинг, главен икономист в банката Berenberg.

Аргументът за по-малко пестеливост се възприема от всички, от президента на САЩ Доналд Тръмп до Нобеловия лауреат Пол Кругман, а с охлаждането на немския растеж, неотдавна се повишиха призивите извън Германия за "развързване на кесийката". "По принцип няма по-лоши последствия от повече разходи" , според Брад Сетсер, старши научен сътрудник по международна икономика в Съвета по външни отношения в Ню Йорк.

Време ли е Германия да се откаже от стриктната бюджетна политика?

Време ли е Германия да се откаже от стриктната бюджетна политика?

Берлин трябва да развърже кесията, за да финансира инвестиции, смятат икономисти

В основата на исканията са ниската доходност на държавните облигации и много благоприятна бюджетна ситуация.

След като похарчи много след финансовата криза, в последствие правителството се отдръпна, за да затегне бюджета - така наречената "Шварцева нула". Държавата натрупа излишък за последните пет години и дългът към БВП за първи път тази година от 2002 г. се очаква да падне под лимита на ЕС от 60%. За сравнение съотношението при Италия е над 130% от БВП, а съотношението на Франция е близо 100%.

Бившият икономист на МВФ Стивън Джен казва, че постиженията "трябва да се празнуват, а не да се критикуват", но има причини Германия да "обмисля антициклични фискални политики".

Какво казват икономистите?

"Ние виждаме по-нисък растеж под обикновеното за Германия, но това е далеч от спад - смятаме, че най-лошите шокове са минали ... Временните фактори, които задържат индустриалния растеж, също е малко вероятно да продължат и докато големият сектор на услугите се задържа над повърхността би било трудно да се говори, че икономиката е в застой", пише Джейми Мъри от Bloomberg Economics.

Шмидинг казва, че тази година вече трябва да има фискален тласък от 0,3-0,4% от БВП. Освен ако няма сериозен спад, икономиката не се нуждае от много " за да защити своите работници и потребители от всякакви значителни трудности", казва той.

Но не всичко е свързано с риск от рецесия, а по-скоро с поправяне на позастаряла инфраструктура. Фискалните ограничения след финансовата криза удариха инвестициите, което се отрази на инфраструктурата, която сега е в лошо състояние.

Въпреки че правителството е пренасочвало рекордните данъчни приходи и пестените средства от по-ниските разходи за изплащане на дълга към инфраструктурни проекти през последните години, общините, които контролират около 80% от общественото строителство, посочват за инвестиционен дефицит от 159 милиарда евро.

Снимка 409732

Източник: Bloomberg

Поддръжката му се оказва трудна: строителните компании вече давят в поръчки, а работната ръка все повече се оказва недостатъчна.

В същото време федералната структура на Германия често затруднява правителството в Берлин да се справи с трудностите. Първоначално планът за насочване на 5 милиарда евро от федералните фондове към цифровизация на училищата се провали, защото провинциите отхвърлиха условията. След преговори той се очаква да бъде одобрен следващия месец.

"Ако искаме да решим проблемите си, трябва да променим начина, по който федералните провинции и местните власти работят заедно", казва Клаус Микелсен, икономист в Германския институт за икономически изследвания в Берлин. "Няма нужда от програма за циклични стимули - всъщност федералното правителство вече прави доста неща - разглеждаме структурни въпроси."