Една от най-важните икономики в Европа показва сериозно забавяне през изминалата 2019 година. Германия, която е ключов търговски партньор на България, отбелязва ръст на икономиката си от едва 0.6% по току-що публикуваните предварителни данни на местната статистика. Това означава, че страната отбелязва най-лошата си година от 2013-а насам, когато ръстът на БВП възлиза на 0.4%. За сравнение през 2018-а ръстът е бил 1.5%, а през 2017-а - 2.5%.

Отслабването на германската икономика се усещаше през цялата минала година, като икономисти прогнозираха, че тя ще изпадне в техническа рецесия заради лошото представяне в две последователни тримесечия. В крайна сметка това не се случи, но резултатите далеч не бях оптимистични.

Основната причина за забавянето на германската икономика е износът, който има ключова роля в нея. Слабата световна конюнктура и търговските война между САЩ и Китай са сред причините за него. В резултат на това германските предприятия намаляват инвестициите, което още повече помага за забавянето на растежа.

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Най-голямата икономика в Европа върви към рецесия

На този фон бюджетът на Германия отбелязва завидни резултати - за шеста поредна година финансите на страната са с положително салдо - повече приходи, отколкото разходи. Така през 2018 година излишъкът беше над 45 милиарда евро, а през миналата се очаква да е близо 40 милиарда евро. Заради тази си политика обаче често страната е упреквана от европейски лидери, че не харчи достатъчно, за да поддържа местната и европейските икономики.

"Това, което все още движи германската икономика, са силните потребителски разходи и строителството", коментира икономистът Клаус Михелсен пред списание Spiegel. "Големият въпрос е колко още ще издържи вътрешния пазар", коментира друг експерт - Никола Брандт от берлинското бюро на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Германският пазар е ключов за българския износ и отслабване на търсенето там би означавало отслабване и на износа, а оттам и на цялата българска икономика. Общият търговски оборот между двете страни възлиза на 8.266 милиарда евро за 2018 и се очаква да е още по-голям през 2019-а. Заедно с това Германия е един от малкото големи търговски партньори, към които изнасяме повече стоки, отколкото внасяме.

България с рекорден износ за Германия: Какво купуват германците и къде отива?

България с рекорден износ за Германия: Какво купуват германците и къде отива?

Структурата на българския експорт претърпява значителни изменения от 2001-а насам