Германски компании разширяват връзките си по веригата на доставки с Тайван през последните три години, особено в областта на технологиите. Целта е да бъдат преодоляни глобалните предизвикателства от ерата на Covid при осигуряването на материали за основни индустрии като автомобилния сектор, обясни пред The South China Morning Post главният представител на европейската държава в Тайпе - Аксел Лимберг.

"Германските компании поръчват повече полупроводници от Тайван - водещият световен производител на компютърни чипове - и доставят на тайванските високотехнологични фирми повече химикали, използвани в производството", каза Аксел Лимберг.

Компаниите от най-голямата икономика в Европа търсят начини да работят по-тясно с непопулярните тайвански доставчици на машини и велосипеди, наред с други индустрии, каза Лимберг.

"По време на кризата с Covid видяхме, колко важни са веригите за доставки и как разнообразието е от ключово значение за създаването на устойчиви и надеждни вериги за доставки", каза той. "Много тайвански компании работят на национално ниво, но без международна експозиция, така че това е възможност за нас."

"Виждаме, че Тайван беше, е и ще бъде силен пазар за бизнес", добави Лимберг.

Стойността на германския внос от островната държава в Тихия океан се повиши от 10,1 милиарда евро през 2019 г. до 12,2 милиарда евро през 2021 г. и възлиза на общо 8 милиарда евро през първата половина на 2022 г., според данни на агенцията за икономическо развитие на Германия. А данните от Тайванското бюро за търговия показват, че износът за Германия е бил на стойност 8,172 милиарда щатски долара през първите 11 месеца на тази година.

Германски политик с танзанийски корени: Спрете помощите за Африка

Германски политик с танзанийски корени: Спрете помощите за Африка

Според Джо Чиало Западът трябва да засили икономическото си сътрудничество със страните от Черния континент

В областта на чиповете, каза Лимберг, германските компании са "в тесен контакт с тайванската индустрия за увеличаване на поръчките". Той допълни, че германските машинни и автомобилни фирми се нуждаят от компонентите, за да създават своите продукти.

Миналата година германският доставчик на химикали Merck обяви петгодишна инвестиция от 500 милиарда евро в Тайван, главно в производството на полупроводници.

"Световната икономика е в процес на промяна, така че Германия търси по-сериозно Тайван за стабилна верига за доставки", каза той.

Заради високите цени на енергоносителите - германски компании планират преместване в чужбина

Заради високите цени на енергоносителите - германски компании планират преместване в чужбина

Разходите за труд също нарастват