Високите разходи за енергоносители и за труд в Германия, карат много компании да преместят целия или части от бизнеса си, в по-евтини за производствения процес държави, каквито са и нововъзникващи европейски икономики. Други, които не са предприели подобен ход, обмислят такива действия, пише Reuters.

Енергийната криза, която доведе до скок на цените на газа, след срива на доставките на руски газ за Европа, постави подобни решения на дневен ред, посочи Ларс Фелд, съветник на германския финансов министър Кристиан Линднер.

"Производителите, които обмислят да се преместят, сега ще изчакат да видят как работи ограничението на цените на енергоносителите в страната. Това е важен психологически тласък, казва още Фелд, добавяйки, че не очаква цените да се върнат на нивата си отпреди войната в Украйна.

Германската промишленост е пред предизвикателството от сметки за енергоносители, достигащи до 10 пъти по-големи суми спрямо тази, която са плащали преди две години. Една от всеки пет инженерни фирми в страната не изключва възможността за преместване на поне част от бизнеса си в чужбина, показа проучване на най-големия германски синдикат "И Ге Метал" (IG Metall) от миналия месец.

Високите цени на енергоресурсите подтикнаха повишаването на потребителската инфлация в Германия, достигнала до 10,9% през септември на госишна база, което е максимум от повече от четвърт век. Това от своя страна оказва натиск за повишаване на заплатите, увеличавайки разходите за труд на бизнеса.

В същото време, проучване на "Дойче банк" (Deutsche Bank) показа, че заради нарастващите цени на енергоносителите, промишленото производство в Германия ще се свие с 2,5% тази година, и с още 5% през 2023 година.

Големите промишлени компании могат да преместят производството си другаде, но кризата ще засегне по-силно малките и средните фирми, които са "гръбнака" на германската индустрия, сочи проучването. "За германските малки и средни предприятия адаптирането към новия енергиен свят ще бъде голямо предизвикателство, при което някои компании ще се провалят", предупреждават експертите на "Дойче банк".

Запъти ли се Европа към деиндустриализация

Запъти ли се Европа към деиндустриализация

Какви са признаците и кой може да се възползва от това