Вместо да наливат милиарди в неефективни програми за подкрепа на Африка, западните страни трябва да се концентрират върху икономическото сътрудничество с държавите на континента, като ги третират като равностоен партньор. Това пише в своя статия в германския в. "Велт" германският музикант и член на ръководството на Християндемократическия съюз Джо Чиало. Самият той е от танзанийски произход.

"Помощите в сегашната си форма са скъпи, неефективни и ненужни - Африка днес е динамичен и уверен континент", подчертава Чиало. Според него програмите за подпомагане са създали истинска "индустрия", в която влизат организации, които показват в отношението си "презрение".

Един млад и динамичен континент

Чиало отбелязва, че е твърде елементарно да се говори за Африка единствено през призмата на войни и бедност. "Шест от десетте най-бързо растящи глобални икономики са в Африка и потреблението расте с почти 4%. (...) Много индустрии като технологичната, лекарствената и аграрната виждат появата на нови елити, които често са образовани в чуждестранни топ университети и имат увереност в своите възможности и потенциал. Това поколение е събрало опит в западните индустриализирани държави и сега се завръща у дома, за да работи, за да запретне ръкави и да създава компании. Това променя правилата на играта", подчертава германският политик.

Трите държави, в които е концентрирано над 50% от общото богатство на Африка

Трите държави, в които е концентрирано над 50% от общото богатство на Африка

Богатите страни влияят сериозно върху общото богатство на континента

Той допълва и че средната възраст в африканските държави е 20-25 г. и населението расте с най-високите темпове в глобален мащаб, като към 2030 г. на континента ще живеят 1,7 млрд. души, а през 2060 г. средната класа на Черния континент ще съставлява над 1 млрд. човека.

"Тези млади хора са мотивирани и продължават да учат, заселват се в градовете. Ако в миналото мнозина ставаха фермери с цел да отглеждат храната си, сега все повече и повече млади хора искат да имат по-активна роля в икономиката. (...) Има голям потенциален пазар за стартиращи компании и модерни технологии, за лекарства и биотехнологии, за култура, мода, музика и кино. Пазар за дигитални продукти, софтуер, приложения - пазар на бъдещето", пише Чиало.

По думите му африканските стартъпи растат по-бързо и имат по-големи маржове в сравнение например с аналогични германски компании.

В статията си той посочва, че именно в Африка дигитализацията вече предизвиква революция в области като финансовите услуги и дигиталните разплащания, които милиони хора правят всекидневно с помощта на мобилните си телефони. "Експерти прогнозират, че през следващите 10 години ще има повече нови сгради в Африка, отколкото са били построени за цял век в Европа", отбелязва Чиало.

Къде е мястото на западните страни?

Той припомня, че Китай е най-значимият инвеститор в Африка, като с парите на Пекин се реализират инфраструктурни и индустриални компоненти, а те на свой ред повишават и политическото влияние на страната. През последните години подобна роля на континента търсят и други, които виждат потенциала: "Африка има огромен избор от варианти за международни партньори - от Китай и Русия до САЩ и Турция. (...) Въпреки че Европа е географски много по-близо, ние изглеждаме разколебани да използваме това стратегическо предимство".

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

Китайските компании се справят далеч по-ефективно с реализирането на проекти в Африка от европейските си конкуренти. Докато едните строят, другите се опитват да наложат своите ценности.

Според Чиало европейските държави трябва да бъдат по-активни в Африка не само заради икономиката, но и за да запазят геополитическата тежест на Стария континент. Това ще има позитиви и от гледна точка на сигурността: "Хора с обещаваща кариера, които създават бизнеси и работни места за други в собствената си държава не търсят по-светло бъдеще в Европа или другаде".

Затова и той е категоричен: вместо неефективни програми с обявена цел премахване на бедността, трябва да се инвестира в местните компании, които подобряват икономическата, социалната и културната среда.