През последната година и половина темпът на увеличение на фирмите в Германия, които са обявили несъстоятелност, е двуцифрен и има всички основания да се смята, че ще има все повече фалирали компании в страната, според публикацията на германското издание NIUS.

Както се отбелязва в статията, през 2023 г. броят на фалитите на германски компании се е увеличил с 22,1% - до 17 814 случая. В същото време са регистрирани 38% повече големи фалити в сравнение с година по-рано и днес има всички признаци, че това е само началото на дълга вълна от фалити, подчертават авторите на материала.

През първите два месеца на 2024 г. редовните фалити продължиха да нарастват с повече от 20 процента спрямо предходната година.

Експерти прогнозират 30% скок на фалитите в Германия

Експерти прогнозират 30% скок на фалитите в Германия

Според тях отложеният ефект от пандемията не е единственият виновник

Натрупва се вълна от несъстоятелност

От края на 2022 г. Германия е в състояние на икономическа криза. Същата година цените на енергията и лихвените проценти в страната също се увеличиха значително. От август 2022 г. броят на фалитите на компании в Германия нараства двойно -цифрен процент в сравнение с предходната година Според ръководството на Федералната статистическа служба няма период, сравним с настоящата тенденция: никога не е имало толкова бързо и продължително нарастване на несъстоятелността, както сега, се посочва в публикацията.

В Ковид периода политиците взеха извънредни мерки. Те спряха задължението за обявяване в несъстоятелност. Това, както и масивната държавна подкрепа за гражданите и компаниите, доведоха до рязък спад на броя на неплатежоспособността до средата на 2022 г. Ниските лихви също помогнаха на компаниите да избегнат фалит.

Германия повлича икономиката на цяла Европа надолу

Германия повлича икономиката на цяла Европа надолу

Прогнозата за растеж за целия ЕС е намалена за 2023 г. до 0,8%

Но точно тези мерки имат своите недостатъци. Германия преживя най-високата инфлация от десетилетия и лихвените проценти се повишиха бързо от средата на 2022 г. Цените на енергията също се повишиха значително през 2022 г. Освен това Германия е в икономическа криза от края на 2022 г.

В същото време авторите смятат, че ерата на ниските лихвени проценти е към своя край и това е изпълнено с много негативни последици: така наречените компании-зомбита, които преди това оцеляха благодарение на изгодни заеми, срещнаха трудности с нарастването проценти - сега тези предприятия със значителни обеми заеми изпитват сериозни проблеми.

Жилищният сектор в Германия затъва още

Жилищният сектор в Германия затъва още

Близо 50% от строителните предприемачи се оплакват от липса на нови поръчки

Строителната индустрия и агенциите за временна работа са особено видни в сектора на банкрутите, което предвещава лошо икономиката, тъй като и двата сектора се разглеждат като индикатори за процеси, които след това ще се разпространят в други индустрии, заключават авторите.