Германското бизнес доверие се е покачило рязко през февруари, което дава доста силна индикация за успешното справяне на най-голямата европейска икономика с рекордно високите цени на петрола и всеобщата кредитна криза, коментира Bloomberg.

Разположеният в Мюнхен IFO институт изнесе по-рано днес информация за индекса на бизнес настроенията в Германия, който е нараснал до 104.1 пункта от 103.4 през януари. Икономистите очакваха негов спад до ниво 102.9, а днешните данни се възприеха от пазара като много приятна изненада.

„Очакванията за икономическото развитие на света остават стабилни, въпреки разразилата се кредитна криза в САЩ", коментира анализатор от Deutsche Bank. „Не можем да отречем, че ще има забавяне, но напредъкът на развиващите се пазари ще облекчи натиска върху немския износ и ще подкрепи вътрешното търсене и заетостта", продължава той.

Днешните силни данни за икономическото развитие на Германия ще дадат увереност на Европейската централна банка в борбата й с нарастващата инфлация. Очакванията за предстоящо първо лихвено съкращение в Еврозоната, започнаха да избледняват. Веднага след оповестяването на данните, еврото започна бързо да покачва спрямо долара достигайки ниво от $1.4875. Германският борсов индекс DAX30 е първенец по прираст днес с 1.60% нагоре.

„Светът няма да изпита всеобща рецесия", коментира изпълнителният директор на BASF SE. „Ще продължим да имаме икономически растеж тази година, който разбира се ще е по-нисък от миналата, но ще е с положителен знак", продължава той. Директорът е успокоил инвеститорите си, че очаква рекордна печалба от дейността на компанията през 2008 г.

Според института IFO, прогнозите за ръст на германското БВП през 2008 г. са се понижили до 1.6% от 1.8%. Индексът DAX30 се е понижил с рекордните 14% от началото на годината, като така се нарежда на първо място по загуби сред големите борсови измерители.