Туристическите компании в Гърция ще могат да наемат работници от трети страни извън Европейския съюз, за да покрият големите липси на работна ръка, наблюдавани в сектора през последните години, съобщава Ekathimerini.

В Държавния вестник на южната ни съседка беше публикувано министерско решение, което за първи път официално включи туризма сред секторите, които могат да приемат на работа граждани на трети страни. Очаква се ново решение, което да определи условията и реда за откриване на процедурата.

Времето до началото на летния сезон изтича и шансът за внос на работници от трети държави може да бъде напълно загубен през 2023 г. поради бюрократични пречки, които съществуват. Второто съвместно министерско решение ще дефинира ясно както общия разрешен брой работници мигранти от страни като Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет, така и професиите, в които те могат да бъдат наети.

Нелегалният хазарт в Гърция: Индустрия за 1,4 млрд. евро

Нелегалният хазарт в Гърция: Индустрия за 1,4 млрд. евро

800 000 души в южната ни съседка са давали пари за нелицензирани игри на късмета

Въз основа на оценки, недостигът на персонал само в туристическата индустрия може дори да достигне петцифрено число в цялата страна през 2023 г., особено в професиите, включващи тежък, нискоквалифициран труд.

Към вече изчислените 60 000 свободни работни места за 2023 г. се очаква да бъдат добавени около 15 000 от сезонни работници, които са подали заявления за пренаемане (срокът е изтекъл в края на януари), но не се очаква да се върнат в хотелите, в които са работили миналата година, вероятно защото ще са си намерили друга работа.

Гърция вдига минималната работна заплата до 780 евро?

Минималната заплата в Гърция скоро може да е двойно по-висока от тази в България

Окончателното решение ще бъде взето през първите 10 дни на март

Освен това редица чуждестранни работници, които през предходните години са работили в гръцки хотелски единици, тази година се очаква да изберат друга страна с по-добро заплащане.