800 000 души в Гърция са похарчили 1,4 млрд. евро за нелицензирани хазартни игри през 2022 г., съобщава в. "Катимерини", като се позовава на проучване, поръчано от комисията по хазарта в южната ни съседка.

Основната част от парите са отишли за ротативки и други подобни традиционни игри, но също така голям оборот са имали и цели нелегални казина. 12% от потребителите на нелицензирани хазартни оператори са играли и на разрешени места, като там са оставили 588 млн. евро.

Държавите, в които хората харчат най-много пари за хазарт

Държавите, в които хората харчат най-много пари за хазарт

Най-неочакваните нации в света попадат сред 10-те най-хазартни страни

Около 62% от комарджиите в сивия сектор в Гърция са мъже, като и при тях, и при дамите онлайн ротативките са най-популярни - особено сред по-възрастните. Следват залозите в интернет и казино платформите.

Според проучването няколко фактора спомагат за голямата популярност на нелегалния хазарт - печалбите не се облагат с данъци, изглеждат по-големи и не се налага самоличността да се удостоверява. Най-честно гърците разбират за нелицензираните игри на късмета от близки и приятели, но и от реклами в социалните мрежи.

Над 180 млрд. долара ще достигнат приходите от хазарт в света

Над 180 млрд. долара ще достигнат приходите от хазарт в света

Този бизнес расте с 9 на сто годишно, Азиатско-Тихоокеанският регион ще стане лидер след две години

В Гърция периодично има акции срещу подобни нелегални практики и властите поддържат "черен списък" на свързаните с тях компании и физически лица, но изследването показва мащабите на проблема. Затова и в рамките на хазартния регулатор в страната ще бъде обособен специален екип, който ще се занимава със сивия сектор в игрите на късмета.