Индексът на цените на храните в света, изчисляван от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) през септември се понижава до 165,4 пункта, съобщиха от агенцията към ООН. Показателят отразява динамиката на котировките на международните борси на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта,

Спрямо края на август понижението е с 1,4%, а спрямо септември 2017 г. - със 7,4%, отчитат експертите на FAO.

Цените на зърнените култури през септември са изгубили 2,7% от стойността си за месец. Най-силен спад спрямо август (с 4%) отбелязва царевицата, най-вече заради богатата реколта в САЩ и прогнозирания ръст на предлагането на зърнената култура на световния пазар. След резкия си ръст през август котировките на пшеницата се понижиха през септември главно заради запазващото се високо темпо на износа от Русия, отбелязват анализаторите.

Растителните масла са поевтинели с 2,3% през септември на месечна база, като подиндексът се е понижил до 134,9 пункта, достигайки най-ниската си стойност за последните 3 години.

Основен фактор за тази тенденция се оказа същественото понижаване на цената на палмовото масло (с 25%), обусловено от значителните запаси от продукта в основните страни-износителки. Котировките на соевото и рапичното масло на световните пазари през септември също се понижиха заради доста слабото търсене. Поевтиняването на олиото бе обусловено главно от появата на пазара на продукт от суровината от новата реколта в Черноморския регион, се посочва в съобщението, цитирано от sinor.bg.

Цените на млечните продукти и захарта в света спадат през юли

Цените на млечните продукти и захарта в света спадат през юли

Хранителните стоки поевтиняват най-силно от декември насам

Цените на млечните продукти се понижават с 2,4% през септември спрямо август, достигайки 191,5 пункта. При месните продукти спадът е с под 1%.

Единствено захарта е поскъпнала в световен мащаб през миналия месец, като подиндексът се е повишил с 2,6%.