Световните цени на хранителните продукти през юли се понижават максимално от декември м.г. насам, спад на котировките е отчетен на всички пазари, съобщава Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Индексът на цените на хранителните стоки на FAO за юли е 168,8 пункта, понижаващ се на месечна и годишна основа с 3,7%. Най-голямо намаление се наблюдава при млечните продукти и захарта, а най-малко - при месната продукция.

Показателят за млечните продукти през месеца спада с 6,6% спрямо юни и с 8% в сравнение с юли миналата година. Като цяло FAO отбелязва запазването на тази тенденция заради достатъчното предлагане и значителното производство в Нова Зеландия.

Световната цена на захарта спада през юли спрямо юни с 6%, а на годишна база понижението е с 20 процента. Рязкото понижение на тези цени организацията обяснява с подобрените прогнози за производството в Индия и Тайланд. Донякъде това се задържа от неблагоприятните климатични условия в Бразилия - най-големият производител на захар в света.

Индексът на цените при месната продукция спада с 1,9% спрямо предходния месец и с 2,4% на годишна база. Върху цените повлиява нормализацията на бразилския износ.

FAO отбелязва, че цените на пшеницата през първата половина на месеца са се понижавали, но след това са започнали да растат на фона на опасенията за реколтата в Русия и ЕС.

Цената на царевицата е спадала заради ниското търсене и добрите очаквания за добива в САЩ, но в края на месеца е тръгнала нагоре поради влошените климатични прогнози. Цените на ориза се намаляват заради слабото търсене.

Индексът на цените при растителните масла през юли се понижава с 2,9% спрямо юни, до минимално от две и половина равнище. На годишна база цената на този продукт е спаднала с 11,5%.