Китай не се интересува от бедните граждани.

Изглежда, че страната успя да се възстанови след пандемията. Износът нараства с двуцифрени темпове, а продажбите на дребно се завърнаха на предкризисни нива. Ежедневният живот е почти нормален, пише Bloomberg.

Но по-бедните домакинства все още едвам свързват двата края. Възстановяването, което Пекин създаде, е под формата на буквата К: увеличава подоходното неравенство, което бе проблем за страната и преди пандемията.Повечето домакинства, които се нареждат сред 60-те процента на най-бедните, или тези с годишен доход по-малко от 100 хил. юана ($14 650), казват, че състоянието им се влошава през първото полугодие на 2020 г., гласи изследването China Household Finance. Тези, които печелят по над 300 хил. юана годишно, отчитат повишение на богатството си. И това се вижда: продажбите на премиум автомобили растат, а брандове като Chanel и Louis Vuitton увеличиха цените и продължават да се радват на търсене.

Отчасти това се случи, защото фискалните стимули в Китай се различават от тези в САЩ, например. Пекин смята, че има по-голям контрол над бизнеса, отколкото над потребителите, затова стимулира икономиката, като изгради нови жп линии и 5G станции. В Поднебесната империя няма еквивалент на чековете на стойност $1 200, които се изплащат в САЩ. Китай се надява, че сумите, наляти в бизнеса, ще достигнат и потребителите.

Решението на страната да подпомогне бизнеса, а не служителите, ще има дългосрочни ефекти. От 442 млн. души, които работят в градовете, над една трета (или 174 млн.) са мигранти. Повечето от тях работят за ниски заплати в строителството, доставките, производството и ресторантите. Когато тези сектори спряха работа заради пандемията, мигрантите не просто загубиха работните си места, но не успяха да получат плащания за безработица. Защото, според Пекин, те никога не и имали работа в градовете, а регистрациите им са в селските райони.

Икономическите загуби, понесени от най-бедните 60%, може да възлизат на около 1,35 трлн. юана ($198 млрд.), изчислява Gavekal Dragonomics. Някои от тях продължават да нямат работа.

Градската безработица в Китай намалява до 5,6% през август, при 6,2% през февруари, според официалната статистика. Данните едва ли са верни, тъй като мигрантите така и не се появяват в изследването.

Китайските износители ще трябва да се обърнат към страната с нарастването на рисковете

Китайските износители ще трябва да се обърнат към страната с нарастването на рисковете

Но задачата няма да е лесна