Европейската икономика се е развивала по-бързо от очакваното през първото тримесечие на годината, след като корпоративните инвестиции са компенсирали ефекта от по-високите лихви в Еврозоната и вдигането на ДДС в Германия, съобщава агенция Bloomberg.

Икономиката на 13те държави през Q1 2007 спрямо четвъртото тримесечие на 2006 е нараснала с 0.6%.

Компаниите от цяла Европа се засилиха да инвестират, след като увеличаването на износа им доведе до най-мощна икономическа експанзия от 2000 година насам. Ръстът в зоната на общата валута изпреварва този в САЩ за четвърто поредно тримесечие и може да надвиши икономическия ръст на САЩ за цялата година, гласят прогнозите на валутния съюз. Ако нещата се развият по този сценарий, то това ще е първото подобно явление от 2000 година насам.

Прогнозите сочат нарастване на икономиката на Еврозоната с по 0.7% за второ и трето тримесечие и 0.5% ръст за четвърто тримесечие.

Данните от Еврозоната сочат, че забързването, довело до високите резултати през първото тримесечие, продължават и през настоящото тримесечие. Европейските продажби на дребно са най-силни от десет месеца насам, а доверието на бизнеса и потребителите е на шест-годишен връх. Засиленото корпоративно инвестиране доведе до смъкване на безработицата до 7.2%, най-ниски стойности от 1993, когато е започнала да се води статистика.

Преди пет дни президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише каза, че европейската икономика е достатъчно силна, за да може да издържи на забавянето в САЩ: „Средносрочната перспектива за икономическия ръст в еврозоната продължава да е благоприятен".

По-бързия от очакваното икономически ръст в Европа води до притеснения в ЕЦБ, че инфлацията може да се увеличи по-късно през годината. Миналата седмица Трише даде сигнал, че през юни лихвите ще се повишат - за осми път от края на 2005.

През април инфлацията в Еврозоната е спаднала до 1.8%, т.е. за осми месец инфлацията остава под границата на толерантността от 2%, която е поставила ЕЦБ. Въпреки това, Европейската комисия през следващата седмица повиши прогнозите си за инфлацията от 1,8% до 1,9% за 2007 година. Това кара някои инвеститори да считат, че след повишението до 4% през юни, в някой момент до края на годината лихвите ще се покачат още повече.