Темпът на икономически растеж на еврозоната няма да оправдае очакванията до края на  2014 година. Конфликтите в Украйна и други региона на света оказват негативно влияние върху деловите настроения, съобщиха днес от Централната банка на Германия.

Неочаквано икономиката еврозоната замръзна през второто тримесечие поради стагнацията във Франция и свиването на ръста в Германия. Това предизвика нова вълна призиви ЕЦБ да осъществи допълнителни нови стимулиращи мерки като широкомащабна покупка на облигации, отбелязва Reuters.

ЕЦБ навали лихвените проценти до рекордни минимални нива и пристъпи към нов етап на предоставяне на ултраевтини кредити през юни, което по мнение на Бундесбанк като цяло бе оправдано.

Но Централната банка на Германия предупреждава за прегряването на финансовите пазари и недвижимите имоти, а така също и за появилия се риск правителствата да отлагат необходимите реформи.

"След стагнацията през второто тримесечие еврозоната се стреми да възобнови положителния икономически ръст, макар и не с прогнозираните от аналитиците през пролетта темпове", се казва в месечния анализ на Бундесбанк .

Според доклада геополитическото напрежение в Източна Европа, заради украинския конфликт, както и в някои други региони сега оказва по-голямо влияние върху корпоративните нагласи. Европейските санкции срещу Русия, както и ответните мерки на Москва, ще се отразят директно негативно на част от експорта на ЕС, отбелязва Бундесбанк.