Икономиката на Китай се забавя повече от очакваното през юли, пише The Wall Street Journal. Екстремните климатични проявления и повишения брой заразени с Covid-19 добавят още пречки пред възстановяването на страната, което вече изглеждаше като достигнало своя връх.

Месечните индикатори, които следят активността в индустрията, потреблението и инвестициите, показват, че растежът отстъпва по-бързо от очакваното и спада спрямо юни, показват данните на китайското Национално статистическо бюро. Те идват след като редица икономисти вече започнаха да намаляват прогнозите си за икономическия растеж на Китай.

Публикуваните в понеделник данни включват два ключови компонента на брутния вътрешен продукт: индустриалното производство, което се покачва с 6,4 процента спрямо същия период на миналата година; и инвестициите в дълготрайни материални активи, които бележат ръст от 10,3 процента през първите седем месеца на годината спрямо 2020 г. И в двата случая повишението бе под очакванията и бележи спад спрямо публикуваните за юни данни.

Още по-голямо разочарование дойде от данните за частното потребление, друг важен компонент от БВП, който вече изоставаше. Продажбите на дребно бележат 8,5 процента ръст през юли, при 12,1 процента през юни.

С 0,1 пр. п. расте и безработицата в градовете.

Фу Лингуй, говорител на статистическото бюро, припомни, че части от централен Китай бяха засегнати от тежки наводнения. Той предупреди още, че през второто полугодие на 2021 г. растежът вероятно ще бъде по-нисък отколкото бе през първите шест месеца.

През последните седмици Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura и други големи инвестиционни банки намалиха прогнозите си за растежа на втората най-голяма икономика до между 8,2 процента и 8,3 процента, при предходни прогнози от 8,6 процента до 8,9 процента. В понеделник, след публикуване на данните, ANZ също намали прогнозата си с 0,5 пр. п. до 8,3 процента.

Икономистите остават разделени по въпроса дали централните банкери ще се намесят с подкрепа за икономиката. Дори и с днешните разочароващи данни Китай спокойно ще постигне наложената от Пекин цел от 6 процента. През първото полугодие на 2021 г. БВП на Поднебесната империя нарасна с 12,7 процента.

Ключов въпрос е колко бързо властите ще успеят да се справят с нарастващия брой заразени с делта варианта на коронавируса, който доведе до ограничения в пътуването в страната и дори до частично затваряне на третото най-голямо пристанище в света. През последните дни официалните данни сочат за намаление на случаите, което носи оптимизъм. Но ефектът вероятно ще се усети в ритейл сектора и през август, ключов месец за туризма.

Фед може да започне да намалява подкрепата си за икономиката след три месеца

Най-мощната централна банка в света може да започне да намалява подкрепата си за икономиката след три месеца

Планът е до средата на 2022 г. изкупуването на активи да бъде прекратено