Икономиката на Сингапур процъфтява през последните пет години. За половин десетилетие брутният вътрешен продукт на страната е нараснал рекордно.

Сингапурската икономика може да се похвали в най-бързия с темп за растеж за периода благодарение на данните от последното тримесечие на миналата година, пише Bloomberg.

Експанзията в азиатската държава се дължи най-вече на бум в производството на фона на възстановяващия се износ.

Брутният вътрешен продукт е скочил до 12.3 процента на годишна база през трите месеца до декември спряво предходния период. С това той се възстановява се свиването с 0.4 на сто, посочват в свое изявление от петък експертите от местното Министерство на търговията.

За последното тримесечие темпът на растеж наброява 2.9 процентни пункта в сравнение със същия период за година по-рано.

Със стойностите държавата изненада правителството, чиято средна оценка беше за темп на растеж от 9.1 на сто, докато анкета на Bloomberg сред 8 икономисти прогнозира скок от 13.6 на сто.

Снимка 279018

Източник: Bloomberg

Сингапур е една от най-зависимите от търговия азиатски страни, като в момента се радва на възстановяване на търсенето от Китай, също помогнало за рекордното разширяване на икономиката.

Секторът на услугите, който представлява около две трети от икономиката, е нараснал на годишна с 8.4 на сто, воден от скок от 36.5 процента в сектора на финансовите услуги.

Промишленото производство пък отчита ръст на годишна база от 39.8 процента.