През последните няколко дни новите случаи на инфекции на коронавирус в Индия се увеличиха значително. А това доведе до опасения, че ситуацията може да излезе извън контрол, когато страната вече започва да премахва строгите мерките за блокиране и да отваря икономиката си, пише CNBC.

Към момента Индия е четвъртата най-засегната нация в света с над 320 000 инфекции. Повече случаи са регистрирани само в САЩ, Бразилия и Русия, сочат данните на университета Johns Hopkins University.

В страната бяха въведени може би най-строгите мерки за блокиране и въпреки това, ежедневно там се докладват хиляди нови случаи. През последните няколко дни новите инфекции надминават 10 000 на ден. Високият брой заразени направи Индия най-засегнатата азиатска страна.

Делхи

За столицата Делхи се твърди, че се е превърнала в една от най-горещите точки в света. Хора обясняват, че се борят за болнични легла, а други - че близките им са починали, чакайки на входа на здравни заведения.

Заместник-главният министър на Делхи посочи, че се очаква случаите в региона на столицата да нараснат до 550 000 до края на юли. Към неделя сутрин в Делхи са отчетени над 38 900 случаи.

Делхи е един от икономическите двигатели на Индия. Връщането към нормалността обаче едва ли ще бъде лесно.

Строго блокиране

Ясно е, че строгите мерки за блокиране със сигурност ще ударят силно икономиката на страната, която само преди няколко месеца успя да стане петата световна икономика. Но въпросът по-скоро е защо въпреки тежките ограничителни мерки, броят на заразените продължава да нараства значително.

След няколко кръга удължаване на мерките, страната най-накрая започна да облекчава режима. Все пак някои области продължават с блокирането и много райони са обособени като зони с нисък или висок риск.

В районите с нисък риск икономическата дейност се възобновява бавно, докато зоните с висок риск остават ограничени.

И Световната банка налива още пари в Индия срещу рецесията

И Световната банка налива още пари в Индия срещу рецесията

Сумата е от 1 млрд. долара, които ще бъдат насочени към уязвимите групи в страната

Икономически кошмар

Общонационалните ограничения засегнаха икономическите дейности в цялата страна, а перспективите за растеж на Индия бяха силно снижени.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 3,1% за трите месеца между януари до март. А това са са най-бавните темпове на растеж от поне осем години. Сега се очаква ситуацията да се влоши още повече през това тримесечие.

Все пак се появяват някои окуражаващи признаци. Икономистите Самиран Чакраборти и Бакар Заиди от Citi заявиха в бележка, че има "рязко" подобрение на икономическите дейности през месец май, в сравнение със спадовете, наблюдавани през април.

"Нашите индикатори за седмична активност продължават да предполагат по-нататъшно подобрение през първата седмица на юни, тъй като икономиката беше "отключена" от 8 юни", написаха двамата икономисти в началото на миналата седмица, като се позовават на данни от наблюдения на първия етап на премахването на ограниченията.

Географската концентрация на вируса е отслабила допълнително страната, като водещите 5 икономически области в Индия са представлявали 68% от ежедневните нови случаи в сравнение с около 80% в средата на май.

Махараштра остава най-засегнатият индийски щат, като последните му отчетени случаи са 104 568.

"Процентът на възстановяване и честотата на смъртността се подобриха малко повече тази седмица. Дори и потвърдените случаи вероятно да се увеличат допълнително, продължаващото подобрение на процента на възстановяване и ниската смъртност ще бъдат ключови фактори за отварянето на икономиката, докато Индия се научи да живее с вируса", допълват Чакраборти и Заиди.

В тази страна богатите се влюбиха в строгите мерки за блокиране, докато милиони бедни са изправени пред глад

В тази страна богатите се влюбиха в строгите мерки за блокиране, докато милиони бедни са изправени пред глад

Милиони работници напускат големите градове и се прибират пеш по родните си места