Румъния е напът да предприеме мерки за слагане на границите на инфлацията, която наскоро се "завърна" в страната сред продължителен период на дефлация, обхванала Европа след кризата. Към днешна дата северната ни съседка планира да повиши основните лихви за първи път от десетилетие насам.

Според анкета на Bloomberg 13 икономиста са на мнение, че Централната банка на Румъния ще задържи сегашното рекордно ниско ниво на лихвите, но 5 очакват те да бъдат повишени от 1,75 на 2%. Ако това не се случи на заседанието на финансовата институция през тази седмица, то ще дойде до края на първото тримесечие на годината, смятат експертите.

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

По един показател северната ни съседка изостава зад всички държави членки

Европейската страна е близо до решението за приключване на продължителния период на рекордно ниски лихви, което Чехия и Великобритания вече взеха.

Анализаторите смятат, че страната може да пристъпи към това въпреки че преди време гуверньорът Мугур Исареску сигнализира за изчакване на действията на Европейската централна банка в тази посока. По неговите думи прибързването би поставило под риск финансовата стабилност.

В същото време централната банка няма много поле за действие, след като инфлацията в страната отчете най-бърз темп на растеж за последните четири години. От друга страна съкращенията на някои данъци и увеличението на заплатите в публичния сектор доведе до стимулиране на икономическия растеж до рекордните 8,8% към третото тримесечие на 2017 година.

"Повишаването на инфлацията ще принуди страната да дайсва още през този месец", смята икономистът Марчин Куджавски от Nomura International. "Решението е може би наложително, но инвестиционната активност остава слаба въпреки силния икономически растеж, стимулиран от вътрешното потребление", допълва той.

Румъния остава най-бързорастящата икономика в целия ЕС

Румъния остава най-бързорастящата икономика в целия ЕС

Износът и ръстът на заплатите и потребителските разходи движат Източна Европа