Инфлацията удря сериозно хората с ниски доходи в Европа. Спестяванията на по-бедните домакинства изгаряха по време на пандемията. Правителствените програми за подпомагане едва частично покриваха дохода им от заплата. Разходите за енергия и храна продължават да нарастват и поглъщат още по-голяма част от приходите, пише Bloomberg.

Междувременно по-добре платените служители, които преминаха към дистанционен режим на работа, не са толкова чувствителни към колебанията в цените на електроенергията и са се възползвали от нарастването на пазарите на имоти и акции по време на икономическото възстановяване. Пропастта между двете групи продължава да нараства.

Следващото правителство на Германия се ангажира да се справи с това неравенство. Франция пък е предвидила стотици милиони, за да подпомагане на бедните домакинства, които трудно се справят с високите сметки за ток.

Дори преди да избухне пандемията и да настъпи инфлацията, пропастта между бедни и по-заможни се смяташе за твърде голяма, според доклад от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според данни от проучване на Европейската комисия по-бедните граждани на континента са притеснени от инфлацията, докато хората с по-високи доходи не гледат толкова сериозно на вдигането на цените. По-бедните домакинства харчат повече от доходите си за жизненоважни стоки.

В Италия например, цената на доматите е скочила с 12% през октомври, на годишна база. Покачването на цените на други основни хранителни продукти като макаронени изделия и зехтин също изпреварват основната инфлация.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард казва, че ценовият натиск ще намалее през 2022 г., но рисковете няма да изчезнат. Смущенията във веригите за доставки вероятно ще останат.