Инфлацията в България не спира да се ускорява и достига 17.3% на годишна база през юли 2022-а, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени в страната не спира да се повишава от началото на годината. За сравнение годишната инфлация през юни достигна 16.9%, през май - 15.6%, през април - 14.4%, през март - 12.4%, през февруари 10.0%, а през януари 9.1 на сто.

Това е най-високото ниво от май 1998 година, когато равнището е достигало 18.8 на сто. Това означава, че инфлацията в България се намира на 24-годишен връх.

Метанът поскъпна с над 25% само за няколко дни и вече е най-скъпото гориво у нас

Метанът поскъпна с над 25% само за няколко дни и вече е най-скъпото гориво у нас

Цената на компресирания природен газ се повиши до 4.66 лева за килограм

Според националната статистика месечната инфлация възлиза на 1.1. на сто. Ако се вгледаме по-детайлно ще забележим, че основните храни са поевтинели най-значително. Такава стока, например е  хляб "Добруджа", който е поевтинял с 10.1%, а също и типовият и ръженият - цената, на които е паднала с 10.8%. По-евтин с 9.1% е и белият хляб, а брашното е поевтиняло с 5.8 на сто. 

Припомняме, че цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното в началото на юли. Мерките бяха предложени от бившият министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. 

Най-голямо поевтиняване се забелязва при т.нар. сезонни плодове и зеленчуци, като праскови и кайсии - с 23.6%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) - с 16.0% и картофи - с 12.3 на сто.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

Само за месец въздушният транспорт е поскъпнал средно с  31.7%, автобусният - с 2.5%.

Намаление обаче е отчетено при цената на дизеловото гориво - с 2.2%, на бензина А95Н - с 3.1%, а на пропан-бутана - с 21.3 на сто.

НСИ отчита още, че топлинната енергия за подгряване на вода е поскъпнала през юли с 24.5 на сто, а централното газоснабдяване - с 16.2 на сто. По-скъпи с 9.2% са станали и дървата за отопление, а пелетите - с 8.9 процента.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия