Инфлацията в еврозоната се повиши до пореден рекорд през май, опровергавайки твърдението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че постепенното повишаване на лихвите от юли ще бъде достатъчно, за да се укроти упорито високия ръст на цените, съобщава Reuters.  Инфлацията в 19-те страни, споделящи еврото, се ускори до 8,1% в сравнение със 7,4% през април, надминавайки очакванията за ръст от 7,7%.

Цените се повишиха рязко в цяла Европа през последната година, първоначално заради проблемите с глобалните вериги за доставки след пандемията, а след това заради войната на Русия в Украйна. Всичко това води до една нова ера на бърз растеж на цените, която помита десетилетието на свръхниска инфлация.

Инфлацията, без цените на храните и енергията, наблюдавана от ЕЦБ, се ускори до 4,4% на годишна база. 

Инфлацията в Германия удари нов рекорд, засилвайки натиска върху ЕЦБ

Инфлацията в Германия удари нов рекорд, засилвайки натиска върху ЕЦБ

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика са скочили с 8,7%, спрямо миналата година по същото време

В опит растящата инфлация да бъде укротена, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард и главният икономист на банката Филип Лейн вече заявиха увеличение от 25 базисни пункта на лихвения процент по депозитите на Европейската централна банка от -0,5% през юли и септември.

Но някои експерти се съмняват, че това ще бъде достатъчно, особено след като основната инфлация не показва признаци на намаляване. Проблемът е, че след като високите цени на енергията проникнат в икономиката, на европейските държави инфлацията се разширява и се утвърждава, като в крайна сметка се поддържа чрез спиралата цени-заплати.

Ето защо управителите на централните банки на Австрия, Нидерландия и Латвия казаха, че трябва да се очаква повишаване на лихвения процент с 50 базисни пункта през юли.

Следващата среща на ЕЦБ ще се проведе на 9 юни, когато официално ще се прекрати схемата за изкупуване на облигации от края на същия месец и ще се продължи със сигналите за повишаване на лихвите.

Тиери Бретон: Инфлацията в света досигна рекод за XXI век

Тиери Бретон: Инфлацията в света досигна рекод за XXI век

За последен път подобна инфлация е имало преди четиридесет години