Нарастването на инфлацията е достигнало рекордно ниво в глобален план от началото на 21-ви век. Това заяви комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за френския новинарски канал LCI, цитиран от Нова тв.

"За първи път от началото на XXI век наблюдаваме такова ниво на инфлация. Това е глобално явление, което е по-силно в САЩ, отколкото в Европа", призна комисарят.

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

При храните най-много поскъпват месото и зеленчуците

Той припомни, че за последен път подобна инфлация е имало преди четиридесет години - през 80-те години на миналия век. Според неговите наблюдения инфлацията е започнала да се ускорява още преди конфликта в Украйна.

"Пандемията от коронавирус, ускоряването на икономическото възстановяване, цените на енергията, суровините и редките метали - в резултат на тези фактори инфлационната тенденция беше силна още преди началото на украинския конфликт", заяви Бретон.

Турция: 70% инфлация, лирата пада

Турция: 70% инфлация, лирата пада

Централната банка тази година запазва основния лихвен процент непроменен - ​​14%

"Инфлацията е особено разпространена в САЩ и е много трудно да бъде овладяна", каза еврокомисарят. Според него един от начините за ограничаването ѝ е да се повишат банковите лихвени проценти и този процес вече се наблюдава в САЩ.

Според френския портал Statista средният годишен темп на инфлация в света вече е 7,4%. Но в някои страни процентът на инфлация може да бъде значително по-висок. Според Statista общият темп на инфлация в почти 80 държави може да бъде в диапазона от 5 до 10% през годината.

Ето как да защитите от инфлация пенсионните си спестявания

Ето как да защитите от инфлация пенсионните си спестявания

Цените изпреварват растежа на заплатите и пенсиите дори в много развитите икономики