Турската лира отново се понижава спрямо долара, след като годишната инфлация скочи до 69,97% през април. Националната валута на страната поевтиня до 15,35 лири за един долар в сряда, показват данните на NTV.

Турският министър на финансите и финансите Нуреддин Небати каза по-рано, че правителството е осигурило стабилност на финансовите пазари и е поставило под контрол волатилността на обменния курс на лирата спрямо долара и еврото.

Инфлацията в Турция се ускорява опасно

Инфлацията в Турция се ускорява опасно

Централната банка на страната почти удвои прогнозата си за ръста на инфлацията за 2022 г., до 42,8%

Турската лира през март се фиксира в тесен диапазон между 14,5 и 14,9 за долар, но забележим спад започна, след като Турският статистически институт обяви ускоряване на годишната инфлация в страната през април до 69,97% от 61,14% месец по-рано.

Централната банка на Турция тази година запазва основния лихвен процент непроменен - ​​14%. Малко след като запази лихвения процент на това ниво през април, шефът на регулатора обяви очакванията си, че инфлацията в страната ще започне да се забавя след май. През април Централната банка повиши прогнозата си за инфлация за текущата година до 42,8% спрямо предходните 23,2%, пипомня агенция Прайм.

В сряда сутринта доларът се търгува срещу 15,35 турски лири, а еврото - за около 16,20 турски лири.

Войната на Турция с инфлацията: цените растат ежедневно и много хора са уплашени

Войната на Турция с инфлацията: цените растат ежедневно и много хора са уплашени

Кризата в страната се задълбочава

Миналата година, след няколко последователни намаления на базовата лихвена ставка на турската централна банка, поевтиняването на националната валута се ускори рязко. Това се отрази негативно на финансовата система на страната, а годишната инфлация се ускори до 36% на фона на колебанията в обменния курс на лирата.

И през тази година лирата също постепенно отслабва - ако в края на януари обменният курс беше около 13,5 лири за долар, то в края на февруари вече беше 14 лири, в края на март - 14,5 лири, а до края на април - 14,8 лири.

В същото време сривът на турската лира на 23 ноември м.г. с 18% е най-високият за последните 20 години. Курсът на долара достигна рекордните 18,4 лири на 20 декември, докато през януари миналата година беше 7,4 лири.