Темпът на повишение на потребителските цени в Съединените американски щати достигна 31-годишен рекорд през октомври, подхранен от проблемите в доставните вериги и по-високото потребление, предава CNBC.

Данните на Департамента по труда сочат, че инфлацията през десетия месец е 6,2 процента спрямо същия период на миналата година — най-високата стойност от 1990 г. и за пети пореден месец е над 5 процента. Спрямо предходния месец ръстът е 0,9 процента.

Горещият доклад създава притеснения, но някои трейдъри и икономисти казват, че инфлацията през ноември и декември може да е по-ниска — тоест вече сме достигнали върха.

Очакванията се основават на скорошния спад на Baltic Dry Index (BDI) — популярна мярка на цените за транспорт на стоки, която се използва от икономистите като водещ индикатор за инфлацията.

Снимка 553093

"Спадът в BDI може би дава сигнал, че част от прегарянето на икономиката се обръща", казва Гус Фаучер, главен икономист в PNC Financial Services. Той е "индикация, че най-лошото вече е преминало, поне за стоките, които се търгуват международно".

Пазарите реагираха на октомврийските данни както се очакваше: акциите паднаха, а доходността по облигациите се покачи. Златото докосна най-високото си ниво от юни насам.

Baltic Dry Index следи цените на транспорта по море за суровини ежедневно. Той започна да се покачва през януари и докосна 2 000 пункта, при 1 350 през декември. По-малко от два месеца по-късно индексът на инфлацията в САЩ се покачи до 2,6% - над целта на Фед и до най-високото си ниво от 2018 г.

BDI продължи да расте и да предсказва повишения в потребителските цени. На 7 октомври той докосна връх от 5 650, невиждан от повече от десетилетие. От тогава той спада с 50% и наскоро достигна най-ниското си ниво от юни насам.