Инфлацията във Великобритания се увеличи до най-високото си ниво от десетилетие, надвишавайки повече от два пъти целите на правителството, пише The Guardian. Това се случва на фона на все по-скъпата цена на живот, най-вече заради непрестанно растящите сметки за енергия на домакинствата.

Националната статистическа служба на страната съобщи, че индексът на потребителските цени на годишната инфлация се е повишил до 4,2% през октомври, спрямо 3,1% през септември - най-високият темп от ноември 2011-а година.

Заради драматичния скок на цените на газа и електроенергията за домакинствата, годишната инфлация надвишава два пъти целта на правителството и централната банка от 2%.

Икономиката на Великобритания се забавя

Икономиката на Великобритания се забавя

Прогнозира се ръст на инфлацията до 5%

Увеличението ще окаже натиск върху Bank of England да повиши лихвените проценти още от следващия месец на фона на нарастващата загриженост за ценовия натиск върху домакинствата.

Това идва, след като енергийният регулатор Ofgem вдигна горната граница на сметките за домакинствата, след като цените на газа на едро скочиха до рекордни нива. Отразявайки свиването на покупателната способност на домакинствата, скокът в годишната инфлация беше предизвикан и от по-високите цени в ресторантите и хотелите след частично премахване на намалението на ДДС за сектора на хотелиерството, както и от покачващите се цени на употребяваните автомобили.

Голяма част от увеличението отразява понижените нива на цените от преди година, тъй като пандемията повлече надолу икономическата активност по света. Оттогава обаче потребителските цени се повишиха значително, докато разходите за стоки, произведени от фабрики и цената на суровините достигнаха най-високите темпове от поне 10 години.

Голямото коледно пазаруване на Великобритания пак започна от рано. Но нещо е по-различно

Голямото коледно пазаруване на Великобритания пак започна от рано. Но нещо е по-различно

Инфлацията нараства и всичко вече е по-скъпо