Отношенията между САЩ и Иран на няколко пъти бяха във фокуса на международните новини през последните няколко седмици. През лятото на миналата година Техеран заплаши да затвори най-важния морски път за петролната индустрия - Омрузкия проток, след атаки срещу няколко петролни танкера и американски шпионски дрон.

За втори път протокът стана важна тема в края на декември и началото на януари месец след убийството на иранския командир Касем Сюлеймани. То донесе допълнителен натиск върху така или иначе обтегнатите отношения между Вашингтон и Техеран.

В резултат се появиха въпроси дали има опасност конфликтът между тях да прерасне във военни действия. От платформата HowMuch съпоставят двете държави като военна и икономическа мощ. Ето какво показват изчисленията:

Какво могат армиите на САЩ и Иран? Да ги сравним

Какво могат армиите на САЩ и Иран? Да ги сравним

След като САЩ убиха иранския генерал Солеймани, милиони хора по света се опасяват от евентуална война между двете страни

Население

На първо място може да се каже, че като население Щатите са 4 пъти по-голяма държава от Иран. Там живеят 327,17 милиона души срещу 81,8 милиона души.

Брутен вътрешен продукт (БВП)

Икономиката на Щатите, изчислена според паритета на покупателната способност, е почти 12 пъти по-голяма от тази на Иран. Тя стои на равнище от 19,49 трилиона долара при 1,64 трилиона долара. Докато американската икономика е достатъчно диверсифицирана, то иранската разчита до голяма степен на износа на петрол.

БВП на глава от населението

По този показател САЩ изпреварват Иран с 2,85 пъти по-голяма сума. Иначе казано за първата БВП на глава от населението според паритета на покупателната способност е 54,47 долара при 19,1 долара за втората.

Кой държи богатството на Иран?

Кой държи богатството на Иран?

Тя е могъща икономическа сила: Революционната гвардия, част от която беше и генерал Солеймани

Публичен дълг

Щатите имат значително по-голям дълг от този на Иран. Дългът към БВП на Вашингтон е с дял от 78,8% (15,36 трилиона долара) срещу този на Техеран, който е с дял от 39,5% (0,17 трилиона долара).

Износ

Износът на Щатите е близо 15 пъти по-голям от този на Иран. Иначе казано американският експорт възлиза на 1,546 милиарда долара, а иранският - на 106 милиарда долара. САЩ са вторият най-голям износител в света.

Внос

Вносът на САЩ е по-голям от износа им - 2,405 трилиона долара. При Иран тенденцията е обратна и импортът е 52 милиарда долара.

Снимка 463666

Източник: howmuch.com