Правителството на Испания ще отделя всяка година около 3,29 милиарда долара в подкрепа на по-бедните граждани, като им осигури основен доход. Той трябва да достигне до 850 000 домакинства и 2,5 милиона граждани, съобщава CNBC. Има съмнения обаче, че инициативата ще намали високите нива на безработица и неравенство.

Испанското население е население от около 46 милиона души. Планът за установяване на основен доход беше предизборно обещание, но сега ускорен поради пандемията от коронавирус и икономическите сривове.

Домакинствата ще получават финансова помощ въз основа на доходите си и броя на децата, които имат.От правителството заявиха, че минималната сума, която ще получи възрастен, ще бъде около половината от минималната заплата, която е 1,108 евро на месец. Подробностите все още се уточняват в парламента.

"Не виждам какъв проблем може да реши това", заяви Золт Дарваш, главен изследовател в брюкселския мозъчен тръст Брьогел. Той каза, че целта не трябва да бъде стимулирането на хората да останат вкъщи без работа. По-скоро стимулът трябва да е насочен към тези, които губят работата си, или към компаниите да избягват да уволняват хората, заяви още той.

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Първоначално от него ще могат да се възползват 100 000 семейства в страната

В интервю миналата седмица испанският министър на социалното осигуряване Жозе Луис Ескрива заяви, че новият основен доход няма да обезкуражи хората да търсят работа."Съвместим е със заплата. В Испания има значителен дял работници, които имат много, много ниска, "каза той, цитиран от Reuters.

Испания има едно от най-високите нива на безработица в еврозоната и се влошaва предвид кризата на Covid-19. В края на март 14,5% от работещото население на Испания остава без работа.