Италианските компании все още имат солидно количество натрупани обезпечените от държавата заеми от пандемията. Това затруднява правителството в опита да им помогне да преодолеят последната криза, а именно рязко нарастващи разходи за енергия.

В края на юни италианските компании са имали рекордните 123,2 милиарда евро неизплатени кредити, обезпечени от държавата, заради ковид, спрямо 118 милиарда евро през предходното тримесечие. Това гласи доклад на Европейския банков орган (ЕБО), публикуван миналия месец. Страната има най-големия държавно гарантиран дълг, който предстои да бъде изплатен в еврозоната, въпреки че не е най-голямата икономика в региона, пише Bloomberg.

Така чисто новото правителство ще се изправи пред затруднено положение: как и до каква степен може да продължи да подкрепя компаниите, които сега пък страдат от по-високи разходи, особено сметките за енергия, в една забавяща се икономическа среда? Правителството прилага пакет от помощи, който позволява на компаниите да разпределят сметките си за енергия за период от две години и предоставя на доставчиците на газ и електроенергия 90% държавна гаранция за изплащането.

Всяка допълнителна подкрепа за компаниите под формата на дълг само отлага неизбежното. Те могат да станат неустойчиви, особено ако приходите и печалбите бъдат засегнати в среда на рецесия, коментира Стефано Касели, декан на SDA Bocconi School of Management в Милано.

"Вървим по много тънък лед сме. Ако настъпи рецесия и напрежението относно цените на енергията остане високо, дългът на компаниите ще се превърне в проблем", смята експертът.

Международният валутен фонд прогнозира, че италианската икономика ще се свие с 0,2% през 2023 г.

Сега, когато има по-високи лихвени проценти и забавяне на растежа, много италиански компании откриват, че заемите са трудни за връщане. Някои дори не успяват да изпълнят условията, свързани с техните заеми.

Компанията за играчки Giochi Preziosi например през 2020 г. получи заем от 85 милиона евро от банки, 90% от които бяха гарантирани от италианската държава.Сега компанията е изправена пред потенциални рискове за операциите, заради евентуално продължителната рецесия.

Гаранции е ЕС

Всяка страна-членка на Европейския съюз разработи собствен план за гаранции, заради пандемията. В Италия рамката е наречена Garanzia Italia и изисква компаниите да кандидатстват по линия за финансиране от банка, която след това да поиска държавна гаранция чрез агенцията за експортно кредитиране SACE или държавната банка Mediocredito Centrale - Mezzogiorno.

Гаранцията покрива между 70% и 90% от новите кредитни линии. Италия има най-голям процент покритие на държавната гаранция, или 84,8% от общите издадени заеми, докато е Испания и Франция са съответно 78,9% и 65,8% според доклада. Общо в Италия, Испания и Франция са отпуснати около 90% от държавно гарантираните заеми, които все още са неизплатени в ЕС.

Бяха предложени гаранции на всякакви компании. Банките бяха готови да предоставят кредитни линии, знаейки, че ще бъдат покрити в голяма част от държавата. Ключовият въпрос сега е кога и как ще бъде изплатен целият този дълг.

"Все по-ясно става, че някои от тези заеми ще трябва да бъдат преструктурирани, като най-простият начин е удължаване на падежа", каза Джъстин Холанд, управляващ директор в DC Advisory.

Вече има предложения от експерти за разработване на рамка за решение на проблема, в случай на влошаване, но досега няма конкретна политика, коментира адвокат.

Издаващите гаранциите SACE и Mediocredito Centrale, не са в състояние да управляват лоши заеми. Затова обслужващият AMCO-Asset Management, собственост на италианското финансово министерство, работи върху платформа, наречена Progetto Glam, чрез която банките могат да прехвърлят гарантираните заеми към агенцията за управление на дълга. Проектът все още не е финализиран.

"Намираме се в напрегнат момент. Лихвите се увеличават и се насочваме към период, в който натискът върху компаниите ще продължи да нараства и в който финансовият елемент ще тежи повече", казва Карло Масини, базиран в Милано партньор в адвокатската кантора Hogan Lovells .

В крайна сметка Италия ще трябва да се изправи срещу проблема.