Сделката за Brexit, одобрена от Европейския съюз в неделя, ще струва на Великобритания по £100 милиада на година до 2030 г., гласи анализ на National Institute of Economic and Social Research (NIESR), поръчан от People's Vote - организация, която иска втори референдум, пише BBC.

Изследването твърди, че брутният вътрешен продукт на страната ще намалява с цели 3,9 процента годишно - "Еквивалента на икономическото производство на Уелс или Ситито в Лондон".

Проучването на NIESR изчислява няколко модела на различни сценарии на Brexit и ги сравнява със ситуация, в която Великобритания остава част от блока.

То твърди, че предпочитаният от правителството изход - март 2019 и преходен период до декември 2020 преди сключването на споразумение за свободна търговия - ще доведе до значително намаляване на търговията и инвестициите.

"Брекзит" чука на вратата, а Източна Европа и България ще бъдат сериозно засегнати

"Брекзит" чука на вратата, а Източна Европа и България ще бъдат сериозно засегнати

Какви са най-големите рискове за региона според анализ на ING

Това е обяснено с излизането на единния пазар, което ще създаде допълнителни пречки пред сектор услуги. "Това ще обезкуражи новите инвестиции във Великобритания и в крайна сметка ще означава, че британските работници ще са по-малко продуктивни, отколкото ако страната остане в ЕС".

До 2030 г., в края на първото десетилетие на страната извън блока, изследването предвижда следното: общата търговия между Великобритания и ЕС ще намалее с 46 процента; брутния вътрешен продукт на глава от населението ще намалее с 3 процента годишно, или по около £1 090 в днешни цени; директните чуждестранни инвестци ще паднат с 21 процента, а данъчните приходи - с 1,5-2 процента, или между £18 и £23 милиарда.

Друг сценарий, който е предпочитан от някои подкрепящи Brexit, е излизането без сделка. Този вариант ще намали БВП с 5,5 процента, или £140 милиарда годишно.

В неделя външният министър Джемери Хънт заяви пред BBC, че Великобритания получава между 70 и 80% от това, което е искала, а споразумението се справя с повечето негативни икономически последици. По думите му, след излизането, страната "няма да е значително по-зле или по-добре, но си връщаме независимостта".

Премиерът Тереза Мей сега ще трябва да убеди депутатите в парламента да подкрепят сделката ѝ, като някои анализатори посочват, че това ще бъде трудна задача. Ако те не го направят, това може да означава и излизане без сделка, както и опит за предоговаряне или избори.

Heineken трупа запаси на Острова преди Brexit

Heineken трупа запаси на Острова преди Brexit

Производителят вече е наел логистична компания, която да помогне