Като най-голямата свободна търговска зона в света, Европейският съюз може се противопостави на забавящия се икономически растеж през първите три тримесечия на тази година и да се превърне в най-големия двигател на световното търсене и производство, пише за CNBC Михаел Иванович, финансов анализатор и бивш старши икономист в ОИСР, международен икономист във Фед и преподавател по икономика в Columbia Business School.

Подобно развитие лежи на плещите на Германия и на някои от по-малките държави, които отговарят за една трета от икономиката на Европейския съюз. Ето как може да се развие този процес:

Представете си, че Германия се съгласи да спре да задушава растежа на най-близките си търговски партньори, като започне да генерира повече икономически продукт от огромното си богатство - €1,7 трилиона нетни чуждестранни активи към края на 2017 - акумулирани чрез огромни търговски излишъци.

Практически, това ще означава, че Берлин трябва да използва масивния си бюджетен излишък от 3,2 процента от брутния вътрешен продукт, за да съживи икономиката си, която расте с едва 0,6 процента през първите девет месеца на годината - темп, който е по-малко от половината от потенциалния за Германия.

Покачване на растежа икономиката на Германия моментално ще създаде увеличено търсене от страна на държавата на стоки и услуги от европейските ѝ търговски партньори. Това е значителна сума пари - през първите девет месеца на тази година вносът на Германия от Европа възлиза на €563 милиарда.

Останалата част от света - източник на още €265 милиарда внос за Германия - също ще се възползват. Особено САЩ ще имат възможността да увеличат износа от $45,3 милиарда. По-бързо растящата германска икономика ще помогне за експанзията на всички европейски пазари, което ще увеличи износа и на САЩ още повече.

Сега има два въпроса: колко значим ще е ефектът от по-бързия растеж на Германия върху вноса и дали Германия ще приеме да стимулира икономиката си?

Въз основна на данни от последните три години вносът в Германия е изключително свързан с растежа на брутния вътрешен продукт: 1% увеличение на икономическия растеж създава 2 процента ръст на търсенето на вносни стоки.

Това би било достатъчно, за да може Европа да отвори шампанското.

В ситуацията обаче има една значима пречка: германците винаги са отказвали да променят модела си за растеж, основан на износа. И не изглежда, че скоро това ще се промени.