Няколко седмици след като стана ясно, че търсенията в Google за "дърва за огрев" са отбелязали истински бум в Германия, прогнозите за много студена зима продължават да висят над страната, чиято електрическа мрежа ще бъде осакатена на фона на решението на Русия да спре доставките на природен газ по газопровода "Северен поток 1". Сега най-голямата икономика в Европа е изправена пред нова криза. Германците могат да претоварят своята електрическа мрежа, тъй като преминават към неефективни електрически уреди за в опит да избегнат недостига на газ тази зима, пише Reuters, позовавайки се предупреждения на комуналните компании от преди дни.

Страхувайки се от най-лошото, германските домакинства се запасяват с електрически отоплителни уреди, включително преносими такива, показват данните за продажбите и това на фона на опасенията, че Русия може да намали или допълнително да ограничи доставките на газ по време на войната в Украйна.

Германците са закупили 600 000 електрически отоплителни уреди през първата половина на годината, което е почти 35% повече от година по-рано, според данни на пазарния анализатор GfK. Окончателният брой вероятно ще достигне милиони след сътресенията на енергийния пазар в Германия през последните месеци.

Управляващият директор на германската асоциация на енергийните и водоснабдителните компании BDEW коментира преди дни пред всекидневника Handelsblatt, че клиентите могат да получат още по-големи сметки за електроенергия, ако не използват устройствата пестеливо.

Германците масово се запасяват с електроуреди за отопление

Германците масово се запасяват с електроуреди за отопление

Подготвяйки се за зима без руски газ

"Те могат да натоварят прекомерно електрическите мрежи, когато много домакинства включат отоплителните ел. уреди в една част на града по едно и също време в студена зимна нощ", смята директорът на BDEW Керстин Андреа. Тя коментира, че разбира страховете на хората от студените домове, но някои от механизмите за справяне с отоплението на домове могат да имат обратен ефект.

Германия и други държави членки на Европейския съюз взеха мерки за подкрепа на хората и бизнесите, обременени от по-нататъшно покачване на цените на енергията, след като Русия спря доставките през най-големия газопровод към континента "Северен поток 1".

Уви, каквото и да прави Европа, не може да печата природен газ или суровини. По думите на Чариф Суки, председател на компания за природен газ Tellurian, обяви че европейските купувачи в крайна сметка ще плащат еквивалент на $120 до $150 за барел. Това заяви той пред Bloomberg TV.

Европа ще стане жертва на недостиг на доставки на природен газ тази зима и през следващите няколко зими, според Суки. По думите му високите цени могат да доведат до унищожаване на търсенето: "Като цяло имаме недостиг на енергийни източници, така че в един момент ще откриете, че петролът, въглищата, газът и възобновяемите енергийни източници ще се установят около определено ниво и моето подозрение е, че ще достигне 120 до 150 долара за барел", коментира експертът.

Това, което остава неизказано по очевидни причини, е, че "унищожаване на търсенето "означава хиляди хора да останат на студено".

Германското правителство обеща, че индустриалните потребители ще бъдат приоритет в случай на недостиг и че частните домакинства няма да усетят съкращенията.

Президентът на германската федерална мрежова агенция обяви, че местни прекъсвания на електрозахранването могат да дойдат от прекомерно използване отоплителни електроуреди, в интервю за вестник Tagesspiegel.