Едни от най-големите хранителни компании в света - Nestle и конкурентите му преживяха две години в борба с прекъсванията по веригата за доставки, свързани с пандемията. Трудностите обаче не са свършили - сега най-големите хранителни компании в света се подготвят за следващата заплаха: зима с твърде малко газ за захранване на производствата им, пише Bloomberg.

Производителите на храни постоянно намаляват потреблението на енергия, за да са пълни рафтовете поне с основни продукти като зърнени храни, хляб, мляко, дори и в случай, че доставките на природен газ прекъснат.

"Хранителните компании предприемат действия за гарантиране на доставките, като инсталират собствени генератори например", коментира Уил Хейлар, глобален управляващ партньор в OC&C Strategy Consultants.

Войната Русия - Украйна разтърси европейската индустрия, Русия намали износа на газ в отговор на санкциите заради нахлуването в Украйна, а Австрия, Германия и Италия бяха най-уязвими от спиране на доставките. Това доведе не само до страхове от недостиг през зимата, но и до скок на цените, което пък увеличи разходите на производителите.

Мултинационалните хранителни компании търсят практични решения като използване на комбинирани котлони например и намаляване консумацията на енергия, в случаите, когато е възможно.

Един лъч в тунела, е че цените на суровини като като палмово масло и пшеница паднаха от рекордните нива, достигнати по-рано тази година, но газта остава над два пъти по-скъпа, отколкото беше преди инвазията на Русия през февруари.

По-високите разходи за енергия намаляват разходите на потребителите

Заплахата за мултинационалните хранителни компании не е толкова екзистенциална, колкото за други, като производителите на химикали, стъкло и метали. Но всяко увеличение на разходите може да намали печалбата.

Nestle тъpcи aлтepнaтивни изтoчници нa cypoвини зa пpoизвoдcтвoтo cи

Nestle тъpcи aлтepнaтивни изтoчници нa cypoвини зa пpoизвoдcтвoтo cи

Компанията повиши цените на стоките си от 1 януари с 5,5%, заради инфлацията

Зелена енергия

По-дългосрочните програми за зелена енергия в компании като Nestle, Unilever и Danone ще се отплатят по време на кризата с недостиг на енергия. Повечето от обектите на Nestle и Danone в Европа вече купуват електроенергия от възобновяеми източници, а целите за намаляване на въглеродните емисии ги правят независими от газ. Unilever използва 100% възобновяема електроенергия от мрежата и работи за напълно възобновяема собствена електроенергия.

Nestle обяви, че 5% от фабриките й може да са изложени на риск от недостиг на газ, пренасочва към петрол винаги, когато е възможно, каза главният финансов директор Франсоа-Ксавие Роже на конференция на Barclays през септември.

Земеделските производители и преработвателни компании също са притеснени. Те също преминават от природен газ към други енергийни източници и някои преработватели на суровини започват производство по-рано през годината, за да намалят търсенето през пиковите месеци.