Едни от най-големите хранителни компании в света - Nestle и конкурентите му преживяха две години в борба с прекъсванията по веригата за доставки, свързани с пандемията. Трудностите обаче не са свършили - сега най-големите хранителни компании в света се подготвят за следващата заплаха: зима с твърде малко газ за захранване на производствата им, пише Bloomberg.
Производителите на храни постоянно намаляват потреблението на енергия, за да са пълни рафтовете поне с основни продукти като зърнени храни, хляб, мляко, дори и в случай, че доставките на природен газ прекъснат.
"Хранителните компании предприемат действия за гарантиране на доставките, като инсталират собствени генератори например", коментира Уил Хейлар, глобален управляващ партньор в OC&C Strategy Consultants.
Войната Русия - Украйна разтърси европейската индустрия, Русия намали износа на газ в отговор на санкциите заради нахлуването в Украйна, а Австрия, Германия и Италия бяха най-уязвими от спиране на доставките. Това доведе не само до страхове от недостиг през зимата, но и до скок на цените, което пък увеличи разходите на производителите.
Мултинационалните хранителни компании търсят практични решения като използване на комбинирани котлони например и намаляване консумацията на енергия, в случаите, когато е възможно.
Един лъч в тунела, е че цените на суровини като като палмово масло и пшеница паднаха от рекордните нива, достигнати по-рано тази година, но газта остава над два пъти по-скъпа, отколкото беше преди инвазията на Русия през февруари.
По-високите разходи за енергия намаляват разходите на потребителите
Заплахата за мултинационалните хранителни компании не е толкова екзистенциална, колкото за други, като производителите на химикали, стъкло и метали. Но всяко увеличение на разходите може да намали печалбата.
Зелена енергия
По-дългосрочните програми за зелена енергия в компании като Nestle, Unilever и Danone ще се отплатят по време на кризата с недостиг на енергия. Повечето от обектите на Nestle и Danone в Европа вече купуват електроенергия от възобновяеми източници, а целите за намаляване на въглеродните емисии ги правят независими от газ. Unilever използва 100% възобновяема електроенергия от мрежата и работи за напълно възобновяема собствена електроенергия.
Nestle обяви, че 5% от фабриките й може да са изложени на риск от недостиг на газ, пренасочва към петрол винаги, когато е възможно, каза главният финансов директор Франсоа-Ксавие Роже на конференция на Barclays през септември.
Земеделските производители и преработвателни компании също са притеснени. Те също преминават от природен газ към други енергийни източници и някои преработватели на суровини започват производство по-рано през годината, за да намалят търсенето през пиковите месеци.