Развиващи се икономики като Пакистан преживят вълна от кризи след пандемията. С наближаването на лятото и търсенето на енергия в Пакистан ще нарасне, а студът, сковал Европа може да е достатъчен, за да докара страната до още една криза, пише Oilprice.

Търсенето втечнен природен газ в Европа се увеличи след нахлуването на Русия в Украйна и ембаргото на Европа върху руския природен газ. Търсенето на втечнен природен газ се е увеличило (достигайки 101 милиона тона през 2022 г. - 58% повече в сравнение с 2021 г.) и Европа работи върху увеличаване на капацитета си с 34%, спрямо нивата от 2021 г. По-топла от очакваното зима в Европа доведе до по-ниски цени на LNG, въпреки че все още остават високи.

Никога досега времето в Европа не е било толкова критичен фактор на световните енергийни пазари. Благодарение на меката зима Европа ima запаси от природен газ и някои дори обявиха края на енергийната криза на Стария континент. Последните оценки обаче показват, че подобни твърдения може да са били преждевременни.

В последните дни температурите отново започват да падат и следователно запасите ще намаляват. Не там тук е така. В Източна Азия температурите също се понижиха, а температурата в Пекин падна до - 16 градуса по Целзий. В Япония падна рекордно количество сняг. Това оказва допълнителен натиск върху пазарите на LNG.

Отварянето на Китай също стимулира стимулира търсенето и може да остави Европа с дефицит. Анализаторите очакват силно възстановяване на търсенето на енергия в Китай през 2023 г. според прогнозите. Вносът на LNG може да нарасне до между 70-72 милиона тона - увеличение от 9 - 14% на годишна база, което впоследствие ще се стане фактор за по-високи цени. Това също ще представлява риск за Европа за възстановяването на запасите през следващата зима.

Енергийна криза все пак настъпи...обаче не в Европа

Енергийна криза все пак настъпи...обаче не в Европа

Стрaната от Южна Азия, която остана без електричество над 12 часа, очаква и по-лоши дни

Такива икономически условия предвещават лоши дни за страна като Пакистан, която така или иначе вече се бори със спад на икономиката и пропадаща енергийна инфраструктура. Преди седмица почти цялата страна потъна в мрак заради авария в националната електропреносна мрежа и желанието да се пести. Това е вторият подобен инцидент в рамките на три месеца.

Природният газ представлява около 40% от общия енергиен микс на страната. Освен това тя внася около 80% от петрола, който консумира.

Италианска компания ENI остави Пакистан без LNG товари за месец февруари, което доведе до очакван дефицит. Ако цената на втечнения природен газ се повиши още повече, това ще направи трудно закупуването му от Пакистан.

Пакистан се опита да договори руски петрол с отстъпка, но има множество дипломатически и технически предизвикателства пред прилагането на подобно развитие. Ще са необходими милиарди долари инвестиции, за да се настроят настоящите рафинерии да преработват суров петрол от Русия.

С повишаването на температурите в Пакистан натоварването на електрическата мрежа ще се увеличи значително. Жителите на страната ще понесат удара от повишаване на цените на енергията. Вероятността от по-нататъшни прекъсвания на електрозахранването също ще се увеличи.

Енергийните политики в Европа отдавна имат косвен ефект върху развиващите се страни като Пакистан. След като глобалните пазари на природен газ бяха трансформирани от спирането на руските газови потоци към Европа, става ясно, че и времето в Европа е също толкова важно.