От тоалетна хартия до кисело мляко и кафе до царевичен чипс, производителите "тихо" намаляват размерите на опаковките, без да намаляват цените. Нарича се "свиване" и се наблюдава в световен мащаб.

В САЩ малка кутия Kleenex вече има 60 кърпички; преди няколко месеца имаше 65. Киселото мляко Chobani Flips се сви от 5,3 унции на 4,5 унции. В Обединеното кралство Nestle намали своите кутии за кафе Nescafe Azera Americano от 100 грама на 90 грама. В Индия парче сапун Vim се е свило от 155 грама на 135 грама.

Свиването не е нещо ново, казват експертите. Но то се увеличава във времена на висока инфлация, тъй като компаниите се борят с нарастващите разходи за съставки, опаковки, труд и транспорт. Глобалната инфлация на потребителските цени е нараснала със 7% през май, темп, който вероятно ще продължи до септември, според S&P Global.

Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу, с някои изключения

Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу, с някои изключения

Все пак индексът остава близо до рекордните нива през март

"Идва на вълни. В момента сме в приливна вълна заради инфлацията", каза Едгар Дуорски, защитник на потребителите и бивш помощник-главен прокурор в Масачузетс, който документира свиването на опаковките на своя уебсайт Consumer World от десетилетия.

Дуорски започнал да забелязва по-малки кутии на щанда за зърнени закуски миналата есен, пише "Дейли Сабах". Той може да цитира десетки примери - от тоалетна хартия Cottonelle Ultra Clean Care, която се е свила от 340 листа на ролка до 312, до кафето Folgers, което намали размера си от 51 унции до 43,5 унции, но също стига за 400 чаши. (Folgers обяви, че използва нова технология, която води до по-леки зърна.)

Дуорски обясни, че свиването допада на производителите, защото те знаят, че клиентите ще забележат увеличение на цените, но няма да следят нетното тегло или малките детайли, като броя на листовете върху ролка тоалетна хартия. Компаниите могат също така да използват и трикове, за да привлекат вниманието от намаляването на размера, като маркиране на по-малки опаковки с нови ярки етикети, които привличат погледите на купувачите.

"Кофас": Има над 20% ръст при цените на храните за 4-те месеца

"Кофас": Има над 20% ръст при цените на храните за 4-те месеца

Най-силно засегнат е селскостопанският сектор в следствие на покачващите се цени на енергийните суровини

Това направи и Фритос. Пликчетата с надпис "Размер за парти" са били 18 унции; някои все още се продават във верига за хранителни стоки в Тексас. Но почти всяка друга голяма верига вече рекламира Фритос, които са 15,5 унции, а и са по-скъпи.

PepsiCo призна, за свиването на бутилките Gatorade. Компанията наскоро започна постепенно да премахва бутилките от 32 унции в полза на тези от 28 унции, които са заострени в средата, за да улеснят държането им. Към тази трансформация се работи от години и не е свързана с настоящия икономически климат, казали PepsiCo. Но не отговорили на въпроса защо версията от 28 унции е по-скъпа.

По същия начин Kimberly-Clark, която произвежда и Cottonelle, и Kleenex - не отговори на исканията за коментар относно намалените размери на пакетите. Proctor & Gamble Co също не отговорили на въпроса за балсама Pantene Pro-V Curl Perfection, който е с намален размер от 12 течни унции на 10,4 течни унции, но все още струва $3,99.

Някои компании открито говорят за промените. В Япония, например производителят на закуски Calbee Inc. обяви 10% намаление на теглото - и 10% увеличение на цените - за много от продуктите си през май, включително зеленчуков чипс и хрупкаво едамаме. Компанията обвини рязкото покачване на цената на суровините.

Domino"s Pizza обяви през януари, че свива броя на своите пилешки крилца от 10 парчета до осем за същата цена от $7,99. Domino's се оправда с нарастващите цени на пилето.

Прогноза: Цените на храните ще скочат с над 50% до есента

Прогноза: Цените на храните ще скочат с над 50% до есента

Това сочи оптимистичният сценарий в анализ на БАН

В Индия "превключването надолу" - друг термин за свиване - се извършва предимно в селските райони, където хората са по-бедни и по-чувствителни към цените, каза Баяс Ананд, ръководител на корпоративните комуникации в Dabur India, бизнес за грижи за потребителите и храни. 

Някои клиенти, които са забелязали съкращаването, споделят примери в социалните медии. Други казват, че свиването ги кара да променят навиците си за пазаруване.