Цените на храните у нас ще се увеличат с повече от 50% до есента, показва икономически анализ на БАН.

Като цяло цените на основните храни тази пролет са три пъти по-високи в сравнение с преди година, според анализа на БАН. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, цените на горивата и енергоносителите също са тройно по-високи.

При това положение, до октомври, дори при най-оптимистичния сценарий, храните ще продължават да поскъпват, прогнозира Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.

"Нашата оптимистична прогноза е, че до 1 октомври цените на храните ще нараснат с около 50%. Песимистичният сценарий, който сме разработили - ако войната в Украйна продължи дълго, а санкциите най-малко до края на годината - поскъпването може да бъде над 200%. Ако войната приключи, реалистичният сценарий е за поскъпване с около 100%".

В тази връзка експертите предлагат държавата да подпомага определени групи. Препоръките в анализа са, за помощи към производителите и хората с ниски доходи.

"С такъв скок на цените трябва да се подпомагат земеделските производители. Необходими са и ваучери за храна", казва експертът.

Ако войната в Украйна се проточи, се задава глобална продоволствена криза, прогнозира още Буюклиев.

ЕК: Страните от ЕС да обмислят намаляване на ДДС на храните

ЕК: Страните от ЕС да обмислят намаляване на ДДС на храните

Разрешава се и държавна помощ при определени условия