Продължаващото расово неравенство притиска икономиката на САЩ, пише CNN.

Неуспехът на първата световна икономика да се справи с големите бездните между общностите на чернокожите и белите хора е струвал на страната до 16 трилиона долара само през последните 20 година. Това показва анализ, публикуван от Citigroup тази седмица.

Докладът се фокусира върху неравенствата, съществуващи в заплатите, образованието, жилищата и инвестициите между общностите и подчертава расовото напрежение, което продължава да се подклажда и до днес в САЩ.

"400-те години поробване на чернокожите в САЩ има остатъчни ефекти, които продължават и до днес, въпреки че законодателните актове осигуряват равен достъп до различни аспекти на американския живот ", пишат икономистите от Citi в доклада.

Това се забелязва особено в протестите, които обхванаха големите американски градове тази седмица на фона на възмущението от новината, че никой от тримата полицаи, замесени в смъртта на Бриона Тейлър, не е обвинен в нейното убийство. Това идва като допълнение към и без това влошилия се проблем с неравенството заради пандемията на новия коронавирус, която нанесе особено тежък удар върху малцинствата.

"Двойствената здравна и икономическа криза, резултат от коронавируса, разкрива дългото време, на разпиляване на расовото напрежение и неравенства, които измъчват САЩ от векове", пише още в доклада.

Икономическото въздействие на пандемията, съчетано с "повтарящите се случаи на полицейска жестокост върху чернокожи американци, се оказа твърде голямо, за да бъде игнорирано. Резултатът не само ускори протестите по улиците, но и общата преоценка на самата душа на нацията", пишат икономистите.

Констатациите в доклада на Citi ясно показват, че въпреки усилията на САЩ в борбата с неравенството, съществуват огромни пропуски и днес:

  • Семействата на белите хора имат осем пъти повече богатство в сравнение с домакинствата на чернокожите;
  • Нивата на собственост на жилище в САЩ сред белите е близо 80%, в сравнение с 47% при чернокожите;
  • Чернокожите са пет пъти по-склонни да бъдат арестувани от белите и съставляват 33% от населението в американските затвори, въпреки че представляват само 12% от общото население на САЩ;
  • Общото богатство, притежавано от американски милиардери (3,5 трилиона долара), се равнява на три четвърти от цялото богатство на чернокожите (4,6 трилиона долара).
Как Чили намали подоходното неравенство?

Как Чили намали подоходното неравенство?

Успехите на страната в това отношение се дължат на свободния пазар, а не на регулации

Тези пропуски ограничават икономиката като цяло.

"Неравенствата в обществото се проявиха в икономически разходи, които нанесоха вреди на индивиди, семейства, общности и в крайна сметка на растежа и благосъстоянието на американската икономика", казват още от организацията.

Всъщност някои ключови показатели предполагат, че разделението между чернокожите и белите американци се е влошило. Докладът установява, че пропуските в нивата на собственост на жилища и постиженията в колежите са по-големи сега, отколкото през 50-те и 60-те години.

А днес здравната криза изостря расовото разделение в САЩ. Чернокожите американци са най-силно засегнати от пандемията, като при тях смъртността е 2,4 пъти по-висока от тази при белите американци. В допълнение - чернокожите са свръхпредставени в основните работни места като здравеопазване, хранителни услуги и грижи за деца - дейности, които не могат да се извършват от вкъщи. Следователно здравният риск върху тях е още по-голям.

Докладът на Citi посочва и план за това как правителството и бизнесът могат да помогнат за справяне с неравенството по ефективен начин. Според данните от доклада преодоляването на неравенството в заплатите, образованието, жилищата и инвестициите днес може да увеличи БВП на САЩ с 5 трилиона долара през следващите пет години. Но това няма да е лесна задача.

Безработицата в САЩ остава висока

Безработицата в САЩ остава висока

Производството и потреблението също са надолу през август

Извадка от предложенията включва:

  • Повишения на минималната заплата (38% от чернокожите работници в момента работят на минимална заплата, въпреки че представляват само 11% от работната сила);
  • Реформиране на данъчния кодекс по начин, който би повишил приходите по-прогресивно, като новите средства се съсредоточат за преодоляването на разликите в заплатите;
  • Забрана работодателите да питат за историята на заплатите на служителите, което да спре дискриминацията при възнагражденията;
  • Насърчаване на жилищното и търговското развитие в бедните и малцинствените общности.

В доклада организацията също така призова компаниите да прилагат политики, които да се справят с расовите пропуски, съществуващи при наемането, уволнението и задържането на работници.

По-рано тази седмица Citi разкри планове да похарчи над 1 милиард долара, за да помогне за преодоляване на разликата в расовото богатство на САЩ, включително 550 милиона долара, за да помогне на цветнокожите да купуват домове и да популяризира жилища на достъпни цени, построени от малцинствени групи.