Повече от 25 години след падането на Берлинската стена, рухването на Съветския съюз и началото на пазарната икономика в Китай „Манифест на Комунистическата партия” все още се класира сред трите най-често цитираните текстове в американските университети, пише MarketWatch.

Това сочат данни от Open Syllabus Project, който проследява книги и други произведения, които биват възлагани на студентите като четиво в над 1 милион учебни програми.

Базата данни използва компютърни алгоритми, които извличат информация от публично достъпни сайтове. Анализираните учебни програми са предимно от САЩ и покриват последното десетилетие.

Всеки текст се обозначава с преброяване, регистриране на броя пъти, в които се споменава в учебната програма и резултат на преподаването – числен показател на честотата, с която се изучава определена творба, обяснява сайтът.

Редица по-бележити произведения, сред които Библията и Конституцията на САЩ, не присъстват в списъка.

Класическата книга на Карл Маркс „Манифест на Комунистическата партия” е била цитирана общо 3189 пъти. Всъщност тя не се появява при икономическите текстове, а като цяло се преподава заедно с философски трудове като „Обществения договор” от Жан-Жак Русо, „Левиатан” от Томас Хобс и „За свободата” от Джон Стюарт Мил.

Книгата на Маркс до голяма степен се изучава по-скоро като произведение по социална теория, отколкото като икономическа творба.

Ето кои са най-често изучаваните произведения от изтъкнати икономисти (и други), свързани с икономиката и парите:

Снимка 217865

Източник: Market Watch