Китай стои на прага на безпрецедентна жилищна криза. Тя ще удари няколко поколения китайци едновременно, съобщава Business Insider.

Според изданието, политиката на китайското правителство е довела до развитието на т.нар. вътрешнофамилно кредитиране. Сега експертите предричат ​​фалити на цели фамилии.

Държавата се опитва да предотврати потенциален фалит на една от основните и най-големи строителни компании Evergrande, тъй като ситуацията в компанията заплашва с криза целия пазар на жилища в Китай.

В същото време се отбелязва, че делът на собствениците на жилища в Китай е много висок - 90% от жителите на страната имат собствени домове, а 20% от тях имат дори два или повече имота.

В Китай първоначалната вноска за покупка на жилищен имот обикновено е 30-40% от цялата сума. За допълнителни недвижими имоти, които се купуват в качеството на инвестиции, първоначалното плащане достига 50-60% от цялата сума.

Както пише в свое изследване Чунлинг Ли, социолог от Академията за обществени науки на Китай, повишението на цените на имотите в страната през последните две десетилетия е довело до това, че повечето хора, родени между 1981 г. и 1996 г., заемат пари от свои роднини, за да си купят жилище.

Цените на новите жилища в Китай падат за първи път от 6 години

Цените на новите жилища в Китай падат за първи път от 6 години

Обикновено септември се счита за пиков период за покупки на жилища в страната

Според някои експерти, за създаването на модела на вътрешнофамилно кредитиране е допринесла държавната политика на строги ограничения за отпускане на жилищни заеми. Експерти прогнозират, че при най-лошия сценарий за развитие на жилищния пазар в Китай, ще пострадат цели фамилии. За разлика от Западноевропейските държави, в Китай при покупката на жилище, на младото поколение често помагат не само родителите, но и баби и дядовци.

При създалата се ситуация, най-голям риск има за семействата с малки и средни доходи.