Цените на имотите в Китай паднаха за първи път от шест години през септември. Причината за това са трудностите пред сектора, след като в сила влязоха правителствени ограничения за няколко големи строителни предприемачи във връзка с кризата Evergrande.

Според официалните данни цените на новите жилища в 70 големи и по-малки градове е отбелязват спад през септември, съобщи Националното статистическо бюро, но не посочи процент. Според изчисленията на Bloomberg обаче спадът е с около около 0,08% и е първият спад от април 2015 г.

Дори имотните пазари в най-големите градове в Китай са засегнати. Цените на новите имоти падат за втори пореден месец в градове като Гуанджоу. В Тиендзин и в Чънду са отчетени първи месечни спадове през септември. Цените в Пекин обаче са останали непроменени.

Цените на вторичния пазар се понижават с 0,19% за втори пореден месец.

В Китай има толкова празни жилища, че цялото население на Франция може да се нанесе в тях

В Китай има толкова празни жилища, че цялото население на Франция може да се нанесе в тях

Всяка година Китай започва строеж на 15 милиона нови жилища - пет пъти повече от САЩ и Европа взети заедно

Обикновено септември се счита за пиков период за покупки на жилища в страната. Ето защо и данните за макар и лекия спад са обезпокоителни за икономиката.

Най-голямата "жертва" на правителствените ограничения е един от най-големите строителни предприемачи в Китай Evergrande, който има натрупани дългове от над 300 милиарда долара.

Секторът на имотите в Китай е подложен на строг контрол. Китайските предприемачи са подложени на натиск от схемата "три червени линии" - правила, целящи да ограничат прекомерната задлъжнялост в имотния сектор чрез ограничаване на сумите, които компаниите могат да заемат.