Китай има "почти монопол" върху добива на много суровини, които са от много голямо значение за производството на полупроводници и други технологии, твърди JPMorgan. Банката подчертава значението на ключовите минерали в ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, цитирано от Fortune.

Президентът Байдън продължава спора на САЩ с Китай миналия месец, когато за някои китайски продукти, включително слънчеви клетки, електромобили, батерии, стомана, алуминий, медицинско оборудване и други, се въведоха нови мита.

"Последното съобщение за мита върху китайски внос на стойност 18 милиарда долара засили споровете за това дали господството на Китай във веригата за доставка на критични минерали ще се превърне в най-новото бойно поле за конкуренция между САЩ и Китай", коментира изпълнителния директор на JPMorgan за стратегически изследвания и глобален ръководител на изследванията Джойс Чанг.

Най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа е открито в Норвегия

Най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа е открито в Норвегия

Следващите стъпки за проекта са инвестиции

През 2022 г. Китай е произвел 68% от редкоземните минерали в света, които се използват за производство на магнити и батерии и 70% от своя графит, който се използва в смазочни материали, електрически двигатели и дори ядрени реактори.

Истинското предимство на Китай обаче се крие в възможностите на тази страна за обработка на минерали, според JPMorgan. Китай преработва 100% от доставките на графит в света през 2022 г., 90% от редкоземните метали и 74% от кобалта.

Новата политика на Китай за редкоземни елементи ще разтърси световната технологична индустрия

Новата политика на Китай за редкоземни елементи ще разтърси световната технологична индустрия

Китай лесно би могъл да саботира всякакви опити за оспорване на господството му на пазара на редкоземни метали

"Нарастващата зависимост от минерали, които основни при производството на полупроводници, електромобили, военни оръжия, поражда опасения, че Китай може да използва господството си в тази верига на доставки, за да отмъсти на индустриалната политика на САЩ", предупредиха от банката.

Още през 2018 година стартира търговската война между САЩ и Китай, когато президентът Тръмп наложи мита върху множество китайски стоки и стоки, включително слънчеви панели и стомана, позовавайки се на кражбата на интелектуална собственост на страната и нелоялната търговия практики. Оттогава напрежението между двете най-големи икономики в света ескалира.

От минералите, които Геоложката служба на САЩ определя като критични за икономиката и националната сигурност на САЩ, страната е на 100% зависима от вноса за 12 от тях. Сред тях са цезий, флуорит, галий, графит, манган, рубидий, скандий, арсен, итрий и др.

Китай е най-големият източник за пет от 12-те посочени критични минерали. Но Китай не е единствената страна, на която САЩ разчитат за ключови минерали. Мексико, Япония и Корея са сред другите топ източници. САЩ разчитат на внос за 50% или повече от доставките си на още 29 минерала извън тези изброени по-горе.

С разгарянето на търговската война между САЩ и Китай минералите може да се окажат предимство за източната икономика. В един сценарий, при който Китай увеличи ограниченията за износ на ключови минерали или въведе пълна забрана, секторите на електрониката, нефтопреработката, отбраната и електромобилите ще бъдат изложени на риск, отбелязват ръководителите в JPMorgan.

Все пак засега стратезите на банката не предвиждат сериозна война в този аспект.

Китай забранява износа за технологии за преработка на редкоземни метали

Китай забранява износа на ключова технология за ВЕИ и електромобилите

Обяснението - защита на националната сигурност

"Съществуват повече възможности за диверсификация на доставчиците на критични минерали, отколкото за петрола, а страните, които са в процес на разширяване на своите възможности за добив и процеси, включват съюзници като Канада, Австралия, ЕС и Япония, а САЩ трябва да бъдат оптимисти", смятат ръководителите.