Втората по големина икономика в света Китай е нараснала с 18,3% през първото тримесечие на 2021 г. на годишна база, показват статистически, цитирани от CNN. Това е най-силният тримесечен ръст от 1992 г. насам и е малко под очакванията за увеличение от 19%, според анализатори.

Растежът идва на фона на срив през първото тримесечие на миналата година, когато икономиката се сви с 6,8%, точно в разгара на огнището на Covid-19 в Китай. Това беше и първата страна, която се справи с болестта, а икономиката се върна към растеж до второто тримесечие на миналата година- нещо, което се оказа непосилно за много големи икономики.

Китай беше единствената голяма икономика, която отчете растеж през 2020 г. от 2,3%, докато много страни се опитваха да овладеят пандемията от коронавирус. Според китайските власти резултатите от миналата година са "по-добри, отколкото очаквахме".

Според данните на страната продажбите на дребно са нараснали с 34,2% през март, което доста надхвърли очакванията от 28%. Промишленото производство се е повишило с 14,1% за същия период - малко под прогнозата от 17,2%.

Предсказват сложни времена за Китай

Предсказват сложни времена за Китай

Причина за проблемите в близко бъдеще ще бъде ефектът на високата база

Забелязва се и по-бавен растеж на индустриалното производство, въпреки че много фабрики работеха и по празниците.

Вносът в страната е скочил с над 38% през март на годишна база. Износът е нараснал с близо 31% за периода.

Безработицата през март е 5,3%, но по-големият проблем е, че младежката безработица остава висока - до 13,6% за същия период, пише CNBC.

Ще премахне ли Китай ограничението за броя деца в семейство?

Ще премахне ли Китай ограничението за броя деца в семейство?

Поднебесната империя е изправена пред застаряващо население и проблеми за икономиката