Китай стои върху една тиктакаща бомба и тя се намира много близо до имотния пазар в страната. Заради скока в цените на жилищата, вземането на заеми от страна на домакинствата расте през последните 10 години при това с бързи темпове.

Резултатът е 6,7 трилиона долара частни дългове или иначе казано рекордно ниво, равняващо се на половината от брутния вътрешен продукт, изчислява Bloomberg.

Досега политиката на президента Си Дзинпин беше фокусирана върху сенчестия банков сектор и огромните корпоративни сливания. Най-голямата задача пред Пекин в момента обаче е да обуздае бързия растеж на кредитиране на домакинствата на фона на прогнозите за забавяне на втората по големина икономика в света.

Голяма част от ръста на отпусканите заеми е свързан с имотния балон в страната. Ясен знак за надуването му е поскъпването на жилищата в столицата и в Шанхай с повече от 25 на сто за последните 2 години.

Според изчисленията на Централната банка на Китай ипотечните кредити формират повече от половината от частното кредитиране.

Нещо повече, сегашната ситуация прави кредитополучателите много по-уязвими на промени в нивата на лихвите. Според експерти е време хората в страната да помислят за ограничаване на потреблението си особено ако се стигне до покачване на лихвите в бъдеще.