Лондонското летище Лутън за пета поредна година е най-лошото във Великобритания. Това показва традиционното проучване на британската потребителска асоциация Which?.

То изследва впечатленията на пътниците, които оценяват аеропортите в 10 категории като опашки на пунктовете за сигурност, разнообразие от магазини и заведения за хранене, наличие на места за сядане, състояние на тоалетни и санитарни помещения, съдействие на персонала и др.

В проучването се оценяват всичките 31 терминала на летищата в Обединеното кралство. Най-висок резултат получава летището Донкастър Шефилд - 87%, следвано от Саутенд. И двете обаче са малки летища с ограничени услуги и дестинации.

В 5 от десетте категории аеропорта на Лутън получава най-ниската възможна оценка - 1 звезда. В останалите 5 летището е оценено с 2 звезди (максмумът е 5 звезди).

Аеропортът, който е дом на авиокомпаниите за полети на кратки разстояния easyJet и Monarch, както и на нискотарифните компании Ryanair и Wizzair, е един от най-натоварените на Острова - за 2016 г. през него са преминали над 14.6 млн. пътници.

Наскоро в разширяването му бяха вложени 110 млн. паунда, но ефектът все още не е налице. "Проектът за разширяване на Лутън, който започна през миналата година и цели да разшири капацитета му с 50% до 2020 г. очевидно не е допринесъл за ужасяващо ниския резултат от 29% в удовлетворението на клиентите", отбелязва проучването.

"Лутън е на дъното на нашето проучване в продължение на 5 години, а строителните работи не са извинение за рейтинга на персонала от една звезда - или липсата на достатъчно места, магазини или тоалетни", посочват от британската асоциация.

От летището обаче категорично не са съгласни с проучването на Which?. Те предлагат свое проучване, според което 75% от пътниците, преминали през Лутън, са доволни. Това е подобрение от 5% на годишна база.

"Летището в момента претърпява най-голямата трансформация в историята си. Оценяваме търпението на нашите пътници, докато развиваме летището, което ще доведе до по-добро преживяване за всички", обясняват летищните власти.