Хеликоптерни пари, климатични кризи, интелигентни градове и космическа икономика - това може би ще бъдат сред най-добрите възможности пред инвеститорите на прага на третото десетилетие на 21-ви век.

Започва отброяването до новите десет, след като световните акции добавиха стойност над 25 трилиона долара през последните десет години, пишат авторите на Reuters.

Инвеститорите също така забелязаха много онлайн стартъпи, които трансформират начина, по който днес хората работят, пазаруват и се забавляват. Сега те се позиционират към технологичните революции, които ще имат най-голям потенциал занапред.

Може ли човечеството да достигне до нови висоти - да видим повторение на така наречените Бурни, Ревящи или Златни двадесети (години) - по аналогия на 1920-те години на миналия век, известни като годините на просперитет, технологични иновации и силни социални развития.

Според авторите на Reuters това е възможно. Но пътят няма да е лесен - цялата еуфория води със себе си и тревога.

Хегемонията на долара свършва след десетилетие, смята експерт

Хегемонията на долара свършва след десетилетие, смята експерт

Но дали юанът ще валутата, която ще го измести?

Сегашният икономически цикъл е вече най-дългият в историята на САЩ и рецесията изглежда неизбежна през новото десетилетие - което също ще отбележи 100 години от Крахът на Wall Street през 1929 година.

Обстоятелствата може да се окажат нетрадиционни, дори повече от извънредните политики на отрицателни лихви и купуване на облигации, които облекчиха глобалната функция след 2008 година.

Според прогноза на Deutsche Bank с тези политики в новите 10 години светът на хеликоптерните пари изглежда неизбежен.

Това би довело централните банки или правителствата да дават на гражданите големи суми пари (сякаш те се изхвърлят от хеликоптери) - стратегия, която беше отхвърлена дори от привържениците на неортодоксалните икономически подходи през 2010 година.

Друг радикален вариант, който се обсъжда, е съвременната парична теория, при която правителствата създават и харчат толкова пари, колкото е необходимо, стига инфлацията да остане ниска.

"Централните банки на практика поканиха правителствата да експериментират с по-нетрадиционни политики", пише в прогнозата на Deutsche Bank. Тези политики обаче могат да натрупат още по-голям глобален дълг, който вече е на рекордни нива.

Световната икономика се запътва към най-лошата си година от десетилетие

Световната икономика се запътва към най-лошата си година от десетилетие

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие намали прогнозите си за настоящата и следващата години

Какво ще правят пазарите?

Десетилетието на най-ниските лихвени проценти не съживи растежа и инфлацията в развитите страни, но със сигурност наду пазарите, както показват цените на облигациите, акциите и недвижимите имоти.

Неравенството, което те породиха, също предизвика широко повлияване срещу глобализацията. Резултатът е деглобализиращ свят, или както от Morgan Stanley го наричат - 1 "бавно бализиране" ("slow-balisation").

Банката очаква технологичните инвестиции да се самонадминат, по-специално по-малките интернет фирми в Китай, тъй като протекционизмът вреди на по-големите конкуренти.

Все пак кредиторът прогнозира по-малко вълнуваща възвръщаемост - "по-ниска и по-плоска крива на доходността в сравнение с предишните десетилетия и особено в сравнение с десетте години след Глобалната финансова криза.

Глобално затопляне, остаряващо население

Докато пазарите се завръщат хладно, планетата ще продължи да се нагрява. Очаква се повишаване на въглеродните емисии, температурите, морското равнище - признаци на бъдеща бедност и имиграция, предизвикани от климата.

Това би трябвало все повече да накара мениджърите на активи да търсят алтернативи на замърсителите, особено на въглищата, използването на които трябва да спре в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) до 2030 година, за да бъдат изпълнени условията по Парижкото споразумение.

Bank of America очаква компаниите за чиста енергия и електрически превозни средства да излязат като победители, като оценяват, че пазарът на чиста енергия вече струва 300 милиарда долара.

Остаряващото население е друго предизвикателство, което превръща демографията в ключов инвестиционен критерий. Deutsche Bank посочва Ирландия, Руанда, Гана, Ботсвана и Лаос сред 22-те държави, трупащи "демографски дивидент", облагодетелствани от нарастващото население в трудоспособна възраст.

Банката също така подкрепи сектори като електронната търговия. Хората, които ще бъдат в средата на 20-те до началото на 30-те си години до 2030 година, ще упражняват нарастваща разходна мощност, дължаща се на това.

Технологични висини

Проучване на Световния икономически форум през 2017 година прогнозира серия от "технологични върхове" за следващото десетилетие. Те включваха 3D-отпечатани автомобили, автономни превозни средства и възход на изкуствения интелект.

Снимка 459496

Източник: Bloomberg

Следващите десет години могат да бъдат ера на интелигентни градове, където големите обеми данни и роботиката гарантират по-добро управление, здравеопазване и свързаност, прогнозира UBS. Очаква се годишните разходи за превръщането на градовете в интелигентни да достигнат 2 трилиона долара през 2025 година, а устройствата, свързани с интернет, ще се умножат повече от четири пъти до 46 милиарда.

За да се възползват от тези трансформации, инвеститорите ще се съсредоточат върху области като автономни превозни средства - автоматизираните пратки за мотокари ще нараснат до 455 000 през 2030 година от 4 000 през догодина, казват от ABI Research.

И накрая, напредъкът в ракетната и сателитната технология отваря инвестиционен достъп до една друга крайна граница. През настоящата 2019 година отвори врати и първият борсово търгуван фонд, посветен на космическата индустрия.

Според очакванията на UBS "космическата икономика" ще достигне 1 трилион долара през следващите няколко десетилетия от сегашните 340 милиарда долара.

Банката подкрепя съществуващите изброени компании за аерокосмически, сателитни и комуникационни услуги, които се предвижда да донесат и нови стартиращи космически измерения на частни пазари.

Как Китай планира да доминира света чрез технологии

Как Китай планира да доминира света чрез технологии

Амбициите на Поднебесната империя става все по-силни и ясни