Вашингтон е в пълна блоката, след като президентът Доналд Тръмп и демократите не могат да постигнат съгласие около искането на държавния глава за финансиране на стена по границата с Мексико на стойност $5,7 милиарда, пише BBC.

Спорът затвори редица федерални агенции от 21 декември насам и е напът да предизвика най-дългото блокиране на работата на правителството в американската история.

Хранителните инспекции спряха. Листването на нови компании е прекратено за момента. Одобрението на ипотеките се бави, а пускането на определени икономически данни е спряно.

Но каква е разликата за икономиката?

Оказва се, не чак толкова много.

Икономисти изчисляват, че спирането на работата на части от правителството ще намали с между 0,04 и 0,07% от брутния вътрешен продукт икономическия растеж на седмица - или около малко над $1 милиарда.

Това е далеч по-малко от изчисляваните загуби от над $20 милиарда при 16-дневната блоката през 2013 г., която засегна повече части от федералното правителство. "Докато спирането на работата е сравнително кратко, ефектът няма да е много голям", казва Джоел Пракен, главен икономист за САЩ в IHS Markit.

Откъде идват загубите?

Спорът затвори части от важни департаменти, включително държавния, финансовия и този за вътрешния ред и сигурност. Около 800 хил. служители няма да получат заплатите си тази седмица. Повечето контрактори също са засегнати.

Но при повечето предходни затваряния, федералните служители все пак са получавали своите възнаграждения, макар и със закъснение. Повечето от тях изкарват достатъчно, за да си позволят да изкарат няколко седмици без да понесат тежък удар по финансите си - стига блокажът да е временен.

А и най-важното, спрямо предходни подобни ситуации, този път са засегнати далеч по-малко части от правителството. И около половината от служителите в момента работят, което намалява щетите.Има други загуби - например от неработещите национални паркове, където туристите харчат.

Към момента най-тежко е положението в областите, където има голяма концентрация на федерални служители, например във Вашингтон. Изчислява се, че там всеки един от шестима е засегнат.

В петък S&P Global изчисли, че затварянето засега струва около $3,6 милиарда. В рамките на следващите две седмици то ще струва на икономиката повече, отколкото нужните средства за самата стена.