Вълна от корпоративни неизпълнения на дълг и фалити се задава в най-голямата икономика в света. Причината - високите лихвени проценти вредят на американските компании.

Предупреждения на експерти гласят, че това може да повиши шансовете за рецесия - високите лихвени проценти се отразяват както на бизнеса, така и на потребителите.

459 компании са подали документи за фалит към края на август, според S&P Global. Този брой вече надхвърля общия брой заявления за несъстоятелност, регистрирани през предходните 2022 г. и 2021 г.

Проблемът не е само в САЩ. Неизпълненията на корпоративни дългове се увеличават в световен мащаб, което е знак, че по-високите лихвени проценти по света започват да оказват своето влияние. Централните банки, междувременно, продължават да се борят с инфлацията. През август е имало 107 неизпълнения на корпоративни дългове в световен мащаб. Макар и да не звучи като голямо число това е най-високият месечен брой от 2009 г. насам, според констатации на доклад на S&P Global, цитиран от Business Insider.

Директорът на американското дружество за управление на активи Charles Schwab и стратег за фиксирани доходи Колин Мартин изчислява, че разходите по заеми за някои бизнеси са се удвоили или почти утроили през 2023 г. в сравнение с предходни години, което е повлияло тежко на корпоративните баланси.

В особено затруднено положение са така наречените компании-зомбита, които нямат налични средства, за да обслужват дълга си. Много компании-зомбита успяха да оцелеят в среда с изключително ниски лихвени проценти, когато цената на заема беше близо до нула и фирмите можеха да продължат да прехвърлят и рефинансират дълг с относителна лекота.

Германия отново може да е под заплаха от рецесия

Германия отново може да е под заплаха от рецесия

Индустриалното производство през юли е спаднало

Страхове от рецесия

Фалитите и неизпълнението на дългове в САЩ вероятно ще нараснат през 2024 г., смята Мартин. В икономика №1 може да има неизпълнения на задълженията и фалитите да достигнат пика до края на първото тримесечие на 2024 г., изчислява друг експерт.

Това е един от факторите, което могат да бутнат икономиката на САЩ към рецесия. Компаниите, които се борят с фалит или с тежко дългово бреме, могат да съкратят работната си сила, докато се опитват да възстановят финансовото си здраве.

Има и други фактори, които могат да доведат до забавяне на икономиката. Потребителите изчерпват излишните спестявания, натрупани по време на пандемията например.